Din cauza pandemiei de coronavirus, evenimentul va avea lor în online, dar și așa, scopul evenimentului e de a oferi comunității un spațiu de redescoperire a Crăciunului în preajma celor dragi. Anul trecut, evenimentul s-a desfășurat în Cetatea Alba Carolina, iar sutele de gulguțe ce au fost aprinse au putut fi admirate în zona Poartă I –Obelisc- Poarta a III- a.

Dacă anul trecut cercetații au avut ateliere de îndemânare, cântece la chitară și jocuri pentru copii, festivalul de anul acesta de se desfășura în mediul online. ,,În acest an de Crăciun, vă invităm să ne bucurăm împreună de gulguțe, puse fie la geam, în balcon, în fața blocului, a casei sau prin construirea de suporturi și sisteme inventive care bucură ochiul liber”,este mesajul transmis de Cercetașii din Alba Iulia. Încă din 2004, Cercetașii României și-au propus să le amintească cetățenilor de bucuria lucrurilor mărunte și să transforme comunitatea în care trăiesc într-un spațiu magic și să descopere lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți.

Festivalul Luminii este organizat în fiecare an în mai multe locații din România, cu scopul de a crea un spațiu liniștit, de deconectare a participanților de la agitația vieții de zi cu zi și de a oferi copiilor, tinerilor și voluntarilor de toate vârstele implicați o educație non-formală prin responsabilizarea lor și dezvoltarea abilităților de organizare în cadrul unui eveniment național.

Anul trecut, Cercetașii de la Alba Iulia au primit un nou sediu, construit de la zero, primul de acest fel din România. Clădirea are două niveluri destinate activităților organizației, plus un demisol în care va funcționa o magazie, lăsând totuși suficient spațiu pentru o curte destinată activităților în aer liber cu cercetașii.

Organizația Națională „Cercetașii României” este coeducațională și este prezentă în peste 50 de localități, cu un număr de peste 3.000 de membri. Din anul 1993 este membră a Organizației Mondiale a Mișcării Scout – World Organization of the Scout Movement (WOSM), iar deviza cercetașilor români este ,,Gata Oricând”.