Duminică, Direcția de Sănătate Publică Alba a anunțat că s-au recepţionat 975 de doze de vaccin marca Pfizer, care urmează să ajungă la centrele de vaccinare organizate în judeţ.

Cele mai multe doze, respectiv 390, sunt trimise la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 190 de doze la Spitalul Municipal Aiud, 125 de doze la Spitalul Municipal Blaj, 90 de doze la Spitalul Municipal Sebeş, 80 de doze la Spitalul Orăşenesc Cugir, 35 de doze la Spitalul Orăşenesc Abrud şi 25 de doze la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.

Coordonatorul centrului de vaccinare de la Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia este dr. Simona Căbulea – medic primar epidemiolog. Centrul are două puncte de vaccinare care funcționează în clădirea principală a spitalului, la parter. Recepția vaccinului s-a realizat duminică, 3 ianuarie, când la au fost aduse 390 de doze.

În primele zile, conform programărilor, vor fi administrate 120 de vaccinuri pe zi, ceea ce reprezintă numărul maxim de imunizări la cele două puncte – cu respectarea timpilor triajului inițial, pregătirii imunizării, supravegherii post-vaccinale, respectiv evitării aglomerării în actualul context epidemiologic. Alte vaccinuri vor fi solicitate, ulterior, în funcție de programările existente.

Conform comunicatului emis de spital, prima persoană căreia i se va administra vaccinul va fi directorul medical al SJU Alba Iulia, medic primar în radiologie și imagistică medicală, Dan Crainic, care face parte din echipa de coordonare a activității de tratare a pacienților infectați cu noul coronavirus. Acesta va fi urmat de șeful Unității de Primiri Urgențe, medicul primar Aurel Crișan și asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase, Marcela Vîlcan, membră a echipei medicale care tratează pacienți confirmați cu COVID-19 și internați în spital.

Marcela Vîlcan a declarat:

”Am așteptat cu emoție și speranță această zi. Dacă în urmă cu ceva timp spuneam că nu zăresc luminița de la capătul tunelului, odată cu apariția vaccinului, am zărit și luminița mult așteptată. Decizia de vaccinare este una personală și de aceea trebuie să fim responsabili, să cântărim cu atenție beneficiile și riscurile și să decidem în consecință. La mine, beneficiile au cântărit mai mult și, de aceea, decizia mea a fost PRO vaccinare. Aștept cu nerăbdare procesul de vaccinare la nivelul întregii comunități, deoarece fiecare dintre noi avem în familie membri care sunt încadrați în diferite categorii de risc (vârstă, boli asociate etc). Sfatul meu pentru populație este ca fiecare să se informeze corect, din surse sigure și să ia cea mai bună decizie pentru ei și pentru familiile lor.”

Imunizarea va continua cu personalul angajat în domeniile sănătății și social – sistem public și privat (populația prioritizată pentru vaccinare în etapa I, conform reglementărilor naționale).

Pentru buna desfășurare a campaniei a fost desemnată o echipă medicală care să verifice starea de sănătate a persoanelor programate înainte și după vaccinare. Astfel, înainte de imunizare, se va efectua triajul epidemiologic și triajul medical, iar dacă se identifică o contraindicație temporară la vaccinare (temperatură corporală, infectare recentă), pacientul primește recomandarea de a se reprograma. Dacă la triaj nu se identifică nicio contraindicație, persoana în cauză citește și semnează un formular de consimțământ informat și ulterior este direcționată către cabinetul de vaccinare. După vaccinare, pacientul va primi o adeverință și va fi supravegheat medical timp de 15 minute. Dacă nu apar reacții post-vaccinale, acesta va fi programat, pentru administrarea celei de-a doua doze, conform metodologiei.