Alba. În cadrul Cluj Innovation Days, Liviu Stanciu, responsabilul smart city în Alba-Iulia, a preiczat că cele 11 clădiri ale primăriei urmează să se facă ,,smart”. Altfel spus, municipalitatea are în lucru o platformă de open data ce urmează a fi lansată.

„Noi am testat peste 100 de mici proiecte-pilot, în perioada 2017-2019, cu 45 de companii private. Am testat soluții pe costul companiilor, primăria a venit doar cu logistica și resursa umană.

A fost o primă inițiativă de a afla ce înseamnă un smart city. Am descoperit că un smart city e departe, e greu de implementat, complicat. E foarte complicat pentru o municipalitate să facă transformarea digitală a unui oraș, un organism complex”, a spus Stanciu, informează ziarulunirea.ro.

Alba Iulia. Modernizarea primăriei în cel mai rapid mod

Liviu Stanciu a mai precizat că pentru implementarea unei astfel de platforme trebuie schițată o strategie bine pusă la punct. El a anunțat că până la sfârșitul acestui an, municipalitatea va veni cu o strategie în ceea ce constă transformarea într-un oraș ,,smart”.

,,Nu putem face asta fără strategie. Din 2019, am pornit niște proiecte și pentru a dezvolta o strategie nouă de smart city lucrăm acum cu clusterul Cluj IT. Suntem interesați de o strategie care e utilă pentru noi și cetățeni.

Anul acesta vom avea această strategie și vom începe să lucrăm pe strategie, să implementăm soluții mici și mari”, a spus reprezentantul municipalității din Alba Iula.

De asemenea, digitalizarea municipalității va elimina dosarele pe șină ce trebuie mutate dintr-un birou în altul. Liviu are de gând să digitalizeze toată primăria, după care să o extindă la nivel local, spre oraș și cetățeni.

În primul rând, am vrea să nu le consumăm timpul mutând hârtii dintr-o clădire în alta. Avem 11 clădiri ale primăriei. Vrem să digitalizăm tot procesul”, a mai transmis reprezentantul primăriei Alba Iulia