Intervenție dificilă din partea Salvamont Alba după ce trei turiști din județul Cluj au intrat pe un drum nepractibabil. GPS-ul i-a ghidat de la drumul principal și s-au pierdut pe un drum necunoscut.

Salvamont Alba a intervenit vineri noapte pentru salvarea celor trei turiști. Ei au rămas blocați în zăpadă cu mașina, pe drumul dintre Pasul Ursoaia și satul Ghețar.

Clujenii au urmat indicațiile GPS și au fost ghidați pe un drum ce nu poate fi umblat pe timp de iarnă. După ce au apelat la 112, la fața locului a intervenit un echipaj Salvamont Alba format din două persoane și un echipaj de la un club offroad din Cluj.

Alba. Intervenție de salvare a trei turiști blocați în zăpadă

Salvamont a reușit să-i salveze după șapte ore de căutare. Salvamontiștii au întâmpinat dificultăți în localizarea turiștilor blocați. Niciunul nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru a evita astfel de evenimente, salvamontiștii recomandă ca șoferii care călătoresc spre zona montană trebuie să se informeze despre vremea din zonă. Totodată, autovehiculele trebuie să fie dotate cu lanțuri antiderapante, o lopată și un cublu de tracțiune pentru a evita blocarea în nămeți.

Recomandările celor de la Salvamont

De asemenea, în portbagaj, șoferii trebuie să aibă un sac de dormit și rezervă de harnă și apă. Cei care doresc să schieze, salvamontiștii recomandă verificarea stării tehnice a a echipamentului de schi şi snowboard, respectiv fixarea legăturilor pe schiuri, muchiile cant-urilor şi în mod special reglajul legăturilor.

„Nu trebuie omisă verificarea sistemului de închidere a clăparilor. „Recomandăm ca eventualele reparaţii necesare să fie efectuate în atelierele specializate, de către persoane competente”, mai spune reprezentantul Salvamont.

Reamintim că vineri noaptea, un echipaj Salvamont Alba, format din două persoane, au intervenit în salvarea unor turiști ce au rămas blocați pe un drum nepracticabil. Intervenția de salvare a durat șapte ore.