Alba. În urma codului portocaliu emis de către hidrologi în localitatea Arieșeni, debitul râului Arieș a crescut considerabil, ieșind din matcă în numeroase locuri. Râul a măturat toată zona din aval, informează hidrologii.

Din nefericire, apa a ajuns în mai multe gospodării din apropierea DN75. Ruperea de nori din ultimele ore în mai multe zone din țară nu dă semne să se oprească.

Vremea rea se menține și în Munții Apuseni unde, datorită căderilor mare de apă, există riscul ca și alți afluenți să depășească debitul normal și să-și iasă din matcă.

COD ROȘU de vreme rea în Bihor și Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că în intervalul 18 mai, ora 9.55 și până la 18.00, se menține atenționare de COD ROȘU în județul Bihor și Cluj. Totodată, hidrologii au emis COD PORTOCALIU de inundații valabile în județele Alba, Bihor și Cluj.

Hidrologii atenționează că în județul Alba se vor înregistra inundații locale și creșteri rapide de debite pe râurile din din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior amonte S.H. Scărișoara, Arieșul Mic. Totodată, sunt așteptate viituri rapide pe râurile mici și scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie.

Astăzi, 18 mai, s-au produs, în intervalul orar 09:05 – 14:00 scurgeri importante pe versanți. Totodată, în județul Bihor, mai multe localități au fost atenționate printr-un mesaj RO-Alert să-și părăsească casele datorită viituri ce urma să lovească localitățile.

Pompierii au intervenit, de asemenea, în evacuarea unei familii formată din șase membri datorită riscului ridicat de inundanții.

Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis, în perioada 18-05-2021 ora 12:00 până la : 18-05-2021 ora 18:00, un COD ROȘU de inundații în următoarele regiuni: Buntești, Pietroasa, Rieni, Remetea, Câmpani, Curățele, Budureasa, Căbești.

De asemenea, toată țara este sub COD GALBEN de vânt puternic în intervalul 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00. Vântul va bate cu putere, cu precădere, în Transilvania și Oltenia.

SURSA FOTO: TURDA NEWS.