Părinţii copiilor din creşele de stat din Alba Iulia vor achita zilnic o contribuţie de 5,6 lei, faţă de 3,4 lei cât era în anul precedent. În acest sens, consilierii locali vor fi nevoiţi să aprobe în data de 29 ianuarie, taxele la creşe pentru anul 2021.

În cadrul şedinţei din data de 29 ianuarie, consilierii locali din Alba Iulia vor vota proiectul referitor la aprobarea costului mediu lunar pentru întreţinere şi a contribuţiei părinţilor / reprezentanţilor legali pentru copii care sunt înscrişi la diferite creşe din municipiu în anul 2021.

De ce sumă vor beneficia copii din creşe

Conform documentului, copii care frecventează creşele din Alba Iulia în anul curent vor beneficia de 582,75 de lei pe lună, sumă ce reprezintă costul mediu de întreţinere pentru aceşti micuţi.

Conform legislaţiei în vigoare, contribuţia de întreţinere lunară de care beneficiază copii înscrişi în unităţile care se ocupă de educaţia antepreşcolară, este determinată de numărul zilelor frecventate de către copil, dar şi în funcţie de:

  • Întreținere.
  • Hrană și gospodărie.
  • Obiecte de inventar.
  • Echipament și cazarmament.
  • Materiale igienico-sanitare
Stabilită în cote procentuale, valoarea aferentă contribuţiei nu poate fi mai mare de 20% din costul mediu lunar destinat întreţinerii în unitatea publică care asigură educaţia antepreşcolară.

Cum se stabileşte contribuţia

Contribuţia reprezentanţilor legali şi a părinţilor a căror copii au parte de serviciile creşelor din Alba Iulia este stabilită astfel:
  • Pentru părinții / reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 5,55 lei / copil / zi, rotunjit la 5,60 lei (3,4 lei/copil/zi în 2020).
  • Pentru părinții / reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat peste 700 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,77 lei / copil / zi, rotunjit la 2,80 lei (1,7 lei/copil/zi în 2020).
  • Pentru părinții / reprezentanții legali care au un singur copil în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 și 699 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 2,77 lei / copil / zi, rotunjit la 2,80 lei (1,7 lei/copil/zi în 2020).
  • Pentru părinții / reprezentanții legali care au doi sau mai mulți copii în familie și au un venit mediu lunar brut cumulat între 225 și 699 de lei, cuantumul contribuției zilnice va fi de 1,38 lei / copil / zi, rotunjit la 1,40 lei (1 leu/copil/zi în 2020).