Municipalitatea a precizat şi faptul că fortificaţia va fi întreţinută în mod regulat, pentru a putea să devină un obiectiv turistic şi economic.

„Cetatea Alba Carolina, emblema orașului nostru și punctul principal de atracție turistică, este și va rămâne o prioritate a acestei administrații. Sunt convins că ne dorim cu toții ca ea să se dezvolte și să devină nu doar un magnet turistic, ci și un loc în care albaiulienii să-și poate petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Totodată, ea să devină un și obiectiv viabil economic, unul care aduce plus valoare pentru oraș”, a declarat primarul Gabriel Pleșa, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Aflat la primul mandat, edilul a afirmat că pentru lucrările de faţă, Cetatea are nevoie de întreţinere constantă, iar degradările sau stricăciunile remediate „cât mai rapid și eficient”, la costuri „cât mai reduse” posibil.

„Astăzi, recepționăm lucrările de reparații în mai multe zone ale Cetății Alba Carolina, a căror valoare se ridică la aproape jumătate de milion de lei. Acestea înseamnă reparații importante a unor poduri, pasarele, obiecte de mobilier urban, statui sau elemente de zidărie care s-au degradat în ultimii ani”, a precizat Gabriel Pleșa.

Reparaţii colosale

Concret, s-au executat reparaţii la un pod de lemn, la pasarela din lemn de la Grădina Japoneză, la pasarela de acces din Latura de Vest la catargul tricolor şi s-au vopsit elementele lemnoase ale podurilor de la Poarta a III-a, a IV-a, a V-a şi a VI-a, precum şi a pasarelei din lemnd de la Centrul de Informare Turistică.

Totodată, s-au realizat şi reparaţii la gardul Muzeului Principia şi la cel al drumului roman, la jardinierele din lemn şi la pavajele din piatră. De asemenea, s-au înlocuit şi cismele de apă şi de curăţire graffiti de pe monumentele istorice, respectiv, Obelisc, soclu Statuia Toboşarului.

Potrivit lui Pleşa, în momentul de faţă se încearcă identificarea de soluţii pentru eliminarea “graffiti”-urilor cu care tineretul a reuşit să strice pereţii şi mobilierul din perimetrul cetăţii.

„Cetatea Alba Carolina, după toate investițiile făcute în restaurarea și recondiționarea ei, nu poate fi lăsată să se degradeze. Vom interveni ori de câte ori situația o va cere, pentru a păstra aspectul ei deosebit și pentru a păstra întreaga zonă la un standard cât mai ridicat”, a conchis Pleșa.