Dacă la București  populația  a spus NU sistemului comunist sub privirile ,,tovarășului”, la Alba Iulia, mânia maselor era dusă între oameni.

Revoluția în județul Alba a început la Cugir, în 21 decembrie 1989, fiind al patrulea oraș din România unde a izbucnit manifestări împotriva regimului Ceaușescu. În jur de 50 de persoane s-au adunat în fața Secției Sculărie și au început să demonstreze împotriva sistemului comunist ce a îngenunchiat România. Se alătură alţi manifestanţi, care  încep să scandeze lozinci precum ,, Hai cu Timișoara” sau ,,Uniți-vă cu noi!”

Primele gloanțe ce au lovit în populație s-au înregistrat din Spitalul Orășenesc. În perioada 21 decembrie-10 ianuarie 70 de persoane au fost grav rănite, iar altele 10 au fost omorâte cu sânge rece de către Securitate. Răniții au fost refuzați la spital, motiv pentru care s-a rupt gardul și deschiderea porții din spate. Clădirea Miliției e incendiată.

Cugirenii au dat tonul Revoluţiei din Alba Iulia, din judeţul Hunedoara şi – prin muncitorii IMC – au fost promotorii schimbărilor în satele şi comunele din apropiere.

Tot pe 21 decembrie, la Cugir, a avut loc un incident ce întrece orice imaginație. După ce mulțimea revoltată a atacat sediul Miliției, doi milițieni au fost prinși și linșați de către ,,niște minți bolnave  și excitaţi de băutură şi cuprinşi de o furie ucigaşă”, precizează deputatul Emil Crișan. Tot el descrie scena macabră ce a avut loc în fața sediului Miliției: cei doi au fost supuşi unei ploi de lovituri de cuţit şi topor, care le-au transformat curând trupurile într-o masă de carne şi oase, din care sufletele îngrozite încercau, într-un ultim efort de eliberare, să-şi ia zborul. Apoi, stropiţi cu benzină, cei doi au fost transformaţi în făclii groteşti şi spectacolul acesta a continuat, victimelor fiindu-le tăiate urechile, nasul şi organele genitale, gurile fiindu-le umplute cu mizerii, de nişte minţi bolnave de turbare şi ură”.

Mihai Babițchi, primul conducător al noii ordini județene, prezintă în cartea lui, ,, Revoltă în labirint”, confuzia acelor zile. Oamenii, speriați, au ieșit pe străzi și au început să strige lozinci. Zvonurile false despre teroriști ce circulă îmbrăcați în civili și poartă banderole tricolore  au stârnit o psihoză în masă.

Revoluția de la 1989 a fost un episod întunecat pentru istoria românilor. La Alba Iulia, 111 persoane au fost rănite și 23 de persoane au murit pentru libertate. Din păcate, foarte puțini dintre vinovații crimelor de la Alba Iulia au fost condamnați. La Cugir, 3 bărbați au fost condamnați la închisoare între 10 și 13 ani.

Mii de familii ce și-au pierdut pe cei dragi în gloanțele de decembrie de la Revoluția din 1989 încă așteaptă să afle adevărul despre ce s-a întâmplat.

În total, Revoluţia din 1989 a avut în 1.166 de victime în oraşele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara