Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, tânara a născut ,la termen, pe cale naturală pe 1 ianuarie 2021, la ora 12.45. Copilul a avut la naștere o greutate de 3.240 de grame, iar fetița a primit scor Apgar 10, starea de sănătate a copilului fiind bună.

Maria Olaru, medicul de la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” a precizat că adolescenta de 15 ani și fetița care a venit pe lume în prima zi din an vor rămâne sub supraveghere medicală.

Tradiția spune că nou-născuții veniți pe lume în prima zi a anului sunt norocoși, păziți de rele și vor avea succes în viață.

UNICEF estimează că pe 1 ianuarie 2021 se vor naște 480 de copii în țara noastră.

Un studiu Eurostat arată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata nașterilor în rândul minorelor. Țara noastră înregistrează 34 de nașteri la 1.000 de adolescente, conform datelor Eurostat. Doar Bulgaria și Georgia prezintă o situație mai gravă, cu valorile de 36,8 și respectiv 38,3 nașteri.

Lipsa accesului la îngrijiri și educație pentru sănătatea sexuală și a reproducerii reprezintă un efect al nașterilor în rândul adolescentelor între 15 și 19 ani. Rata la nivel național e de 12, 3%, comparativ cu cea europeană unde e de doar 4 %.

Potrivit unui raport al Organizației Internaționale Save the Children, unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria. Totodată, raportul mai include și un index global al țărilor unde copilăria este mai mult sau mai puțin amenințată, România clasându-se pe locul 52 din 172 de țări.

Dintre toți indicatorii urmăriți în raport, țara noastră se numără printre țările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani ( 11,1 la mie).

Această situație dramatică cu care se confruntă România a determinat Comitetul ONU pentru drepturile sociale și culturale să atragă atenția Guvernului României și să adopte o strategie națională pentru accesul la educație sexuală și consiliere privind sănătatea reproductivă pentru adolescente.