„Din cercetare,  a rezultat că, în nopțile de 23/24 și 27/28 decembrie 2020, cei 4 tineri ar fi forțat aparatele, iar din interiorul acestora ar fi sustras suma totală de 1.000 lei ”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Județean de Polițe (IPJ) Alba-Iulia .

Fapta lor se încadrează la infracțiunea de furt calificat și riscă închisoare de la 2 până la 7 ani. Aceștia au fost reținuți deja pentru 24 de ore, iar procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia vor să îi trimită în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Bilanț îngrijorător. La fiecare două zile, un minor comite o infracțiune

Potrivit unui studiu realizat de sociologii cu competențe în a analiza cauzele infracțiunilor, rezultă că la fiecare două zile, un minor comite o infracțiune.De la furturi banale, până la tălhării, viol, chiar și omor.

Polițiștii, reprezentanții Direcțiilor de Asistență Socială și Protecția Copilului, împreună cu psihologi, consilieri educaționali, au ajuns la concluzia că este necesar să intensifice acțiunile de prevenire a delincvenței juvenile, prin diferite metode care să-i atragă pe tineri, în special pe cei care provin din medii defavorizate care nu au suportul familiei în educație.

Potrivit unui sumar al Inspectoratului General de Poliție(IGPR), în anul care se încheie. infracționalitatea a scăzut, însă, se remarcă un trend ascendent al faptelor de violență în familie.

Chiar dacă sunt măsuri coercitive, cea mai bună metodă de a deveni un adult responsabil, de încredere, care nu va comite infracțiuni, rămâne educația, iar autoritățile au de trecut un test al rezistenței, cel de educație on-line, în contextul pandemiei, cu precădere în mediul rural, unde unii copii nu au nici măcar electricitate.