Moneda virtuală din Ciugud va avea la început un rol esențial în educație. Banii virtuali vor fi folosiți pentru recompensarea copiilor care reciclează corect deșeurile.
„Moneda va fi folosită, în primă fază, pentru a recompensa cetăţenii, în special copiii, care colectează selectiv deşeurile şi reciclează ambalajele din plastic, sticlă şi aluminiu.
Comuna Ciugud, fruntașă la digitalizare
Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu. În schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetăţenilor şi de stimulare a reciclării şi colectării selective” , au transmis oficialii Primăriei Ciucug, notează Agerpres.
Alba. Copiii sunt provocați. Primesc Ciugubani
O stație de sortare a deșeurilor a fost montată în prima școală smart din mediul rural din România. Până la sfârșitul vacanței de vară, copiii sunt încurajați să sorteze cât mai multe deșeuri pentru a fi recompensați în Ciugubani. Aceasta este o primă fază a proiectului, urmând ca administrația locală din Ciugus să extindă stațiile de sortare. Ulterior, cetățenii ar putea folosi moneda virtuală pentru a primi diferite reduceri la taxe și impozite.
Moneda nu are valoare de criptomonedă, dar se dorește un proiect legislativ de susținere
„Copiii sunt provocaţi, până la sfârşitul vacanţei de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje şi să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an şcolar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanţa mici proiecte şi activităţi educaţionale sau extraşcolar”, precizează sursa citată.
La acest moment, moneda virtuală pare să devină viitorul. Este surprinzător cum o comună atât de mică, din județul Alba, reușește să fie pe primul loc în țară la digitalizare.