Împreună cu Fundația ,,SERA România” București și specialiștii din cadrul echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, DGASPC Alba continuă derularea proiectului ce are ca și obiective majore prevenirea sarcinilor nedorite în rândul tinerelor adolescente și reducerea numărului de copii abandonați.

De asemenea, prin proiectul derulat se are în vedere și reintegrarea socială a femeilor ce intră în categoria de beneficiare directe ai proiectului.

3000 de persoane consiliate

În județul Alba, în perioada mai 2017- decembrie 2020, au fost consiliați 2.800 de persoane ce provin din comunități marginalizate, dintre care 80 au fost consiliate telefonic pe perioada stării de urgență,  prin intermediul specialiștilor care au responsabilitatea de implementare și derulare a proiectului ( mediatori sociali, asistenți comunitari, asistenți sociali). Dintre persoanele consiliate, 402 femei cu vârsta medie de 23 de ani au hotărât alegerea unei metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Specialiștii echipei mobile au efectuat peste 3.700 de vizite la familiile din comunitățile defavorizate și 470 de vizite la medicii specialiști.

Echipa mobilă de prevenire a abandonului derulează programe specializate privind educația sexuală și contraceptivă. De asemenea, specialiștii oferă un planning familial și suport de orientare tuturor participanților la proiect, luând în considerare nevoile individuale și sociale ale fiecărei persoane.

Beneficiarii proiectului

Femeile care se află în situația de a-și abandona copilul sau femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sunt beneficiarele directe ale proiectului derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba. De asemenea, adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție DGASPC Alba beneficiază de proiect.

Beneficiarii indirecți ai proiectului sunt familiile celor implicați direct, comunitatea locală și Protecția Copilului Alba.

Conform unui studiu efectuat de Eurostat în 2019, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata nașterilor în rândul tinerelor adolescente, cu un procent de 12,3 %, de trei ori mai mare decât media europeană, care este de 4 %. Unul din zece copii , din țara noastră, are o mamă adolescentă.