Din cauză că a achiziţionat 2.500 de miei de la 11 ciobani fără să îi plătească, un vâlcean a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Infracţiunea acestuia se încadrează la abuz de încredere prin fraudarea creditorilor.

Procurarea mieilor s-a efectuat în luna mai din 2016. La acea dată Culărea Marius a cumpărat animalele prin firma Pema Ovin SRL. La vremea respectivă, inculpatul a împuternicit o altă persoană să achiziţioneze mieii de la diferiţi oameni din Aiud. Totuşi, raportat la datoriile curente firma nu putea achita plata aferentă mieilor.

Claudiu Marius obligat la plată

La o lună de la cumpărarea patrupedelor, firma a intrat în procedura de lichidare. Pe 8.12.2016 aceasta a procedat la depunerea falimentului. Valoarea mieilor se ridică la suma de 456.643 lei, Claudiu Marius fiind obligat să achite contravaloarea de aproximativ jumătate de milion de lei.

De exemplu, doar de la un singur cioban, acesta a achiziţionat 400 de miei, de aproape 9.000 de kilograme, provocând astfel o pagubă de 64.867 lei.

La audieri, acesta a declarat că mieii au fost ulterior vânduţi iar banii folosiţi pentru plata anumitor datorii. Potrivit lui Claudiu Marius, el are însă intenţia de a achita şi prejudiciul din prezenta cauză.

”Din proba cu înscrisuri administrată în faza de urmărire penală rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că societatea deţinută de inculpatul Culărea Marius nu avea posibilitatea să achite contravaloarea mieilor cumpăraţi de la părţile civile din cauza ce face obiectul judecăţii în termen de 10 zile, astfel cum s-a angajat.

De altfel, audiat fiind în faza de urmărire penală, inculpatul a precizat că a vândut miei cumpăraţi, iar cu banii obţinuţi a achitat alte datorii – cert fiind că la momentul în care a mandatat-o pe numita L. să achiziţioneze miei de la părţile civile, inculpatul avea reprezentarea faptului că nu va putea plăti.

Toate aceste probe sunt confirmate de inculpat care, la termenul de judecată din data de 8 decembrie 2020 a recunoscut faptele astfel cum au fost reţinute în actul de sesizare”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Datorii de 834.241,14 lei.

La momentul achiziţiei mieilor, firma avea datorii de 834.241,14 lei. Acest fapt reiese din analiza biroului lichidatorului juridiciar. De asemenea, datoria de faţă este confirmată şi de tabelul creanţelor împotriva averii debitorului Pema Ovin SRL din data de 2 ianuarie 2016. La datoriile respective sunt adăugate şi cele necuprinse în tabelul creanţelor.

Sumele aferente cu care s-au constituit părţi civile victimele ţeparului:

Instanţa l-a condamnat pe Claudiu Marius la doar 2 ani de închisoare. Motivul sentinţei reduse este recunoaşterea vinovăţiei şi luarea angajamentului de a achita datoria. Pedeapsa de faţă este suspendată sub supraveghere timp de 4 ani de zile.

Cererea lichidatorului judiciar al firmei de a achita cei 859.072 de lei, adică totalul datoriilor acumulate, a fost respinsă de către Instanţă. Potrivit magistratului, acest prejudiciu nu are vreo legătură cu actuala cauză. Lichidatorul a fost singurul care a contestat Hotărârea Judecătoriei Aiud din data de 8 decembrie 2020.