Anunțul a fost făcut, azi, 1 iunie, la câteva zile după ce Înalta Curte de Casație și Justiție) a decis definitiv că una dintre cele mai valoroase instituții de cultură, Biblioteca Batthyáneum rămâne în proprietatea Bibliotecii Naționale, a statului român.

“Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimitate a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, este mesajul transmis de Biserica Unitariană Maghiară.

Alba. Răsturnare de situație în cazul Bibliotecii Batthyáneum

Reprezentanții Bisericii Romano-Catolice spun că este o decizie incorectă, mai ales în ceea ce privește colecţia ştiinţifică, fondate de episcopul romano-catolic Batthyány Ignác.

Ce ar putea decide CEDO

CEDO nu se pronunță asupra fondului cauzei, ci analizează dacă au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului. Dreptul la proprietate este unul dintre cele menționate ca fiind universale.

Pentru a ajunge în fața CEDO, Biserica Romano-Catolică trebuie să treacă de prima etapă a acestui proces. Mai întâi se va analiza, dacă cererea este admisibilă, apoi cauza se va judeca în Marea Cameră a CEDO.

Motivarea ÎCCJ încă nu a fost redactată, dar oficialii Academiei Române spun că motivele invocate, în cursul judecății, ar putea crea un precedent judiciar pentru toate litigiile care privesc retrocedarea imobilelor din Transilvania.

Cât de valoroasă este Biblioteca Battyaneum

Patrimoniul Bibliotecii  este un adevărat simbol pentru România.  Acesta cuprinde colecții de carte deosebite. Cea mai râvinită piesă a instituției este  Codex-ul, manuscris medieval occidental anluminat.  Reprezintă un fragment de evangheliar latin pe pergament din anul 810, scris cu cerneală aurită.

Reprezentanții Bibliotecii spun că, de acum înainte, se vor concentra pe digitalizarea instituției de cultură. Au proiectepe care nu l-au putut  derula din cauza proceselor.