În parteneriat cu comunitatea locală, programul are ca și scop protejarea patrimoniului și stabilirea unei conexiuni între proprietarii locali ai clădirilor istorice ce trăiesc în zonă și organizațiile sau persoanele care contribuie prin donații sau voluntariat la protejarea, recunoașterea și cunoașterea patrimoniului cultural.

,,Este o veste care ne bucură”

Cei care derulează acest program de salvare a patrimoniului cultural a comunității de la Roșia Montană au transmis că ,,este o veste care ne bucură enorm ”, iar mica comună din inima Transilvaniei se află într-o companie selectă de proiecte europene. Această nominalizare acordată unui program dedicat patrimoniului şi comunităţii, cu o puternică componentă participativă (dar şi una educativă) este un semnal valoros că pentru Europa patrimoniul, restaurarea, întoarcerea către necesităţile şi resursele comunităţii sunt componente valoroase ale fenomenului arhitectural contemporan”, au mai transmis reprezentanţii ARA.

Nouă obiective-proiect se află  în diferite faze de intervenție prin intermediul programului ,, Adoptă o casă la Roșia Montană”. Proiectul are ca și obiectiv principal reabilitarea mai multor locuințe miniere, biserici și edificii publice din Roșia Montană și împrejurimi.

Două construcții predate , altele în stadiu de finalizare

Până acum au fost finalizate casa parohială greco-catolitcă, unde Institutul Național al Patrimoniului a fost cel care a inițiat procedura de finanțărilor și Casa Petri. ,,Una dintre primele intervenții aici ( Casa Petri) și care s-a bucurat de aportul consistent al proprietarului, care apoi s-a implicat, inclusiv financiar în intervențiile noastre și pe alte obiective.

 ,,Casa parohială unitariană, şi ea în stadiu avansat de finalizare şi utilizată deja de ani buni, este cumva o situaţie ideală: o clădire istorică folosită integral pentru comunitate (locală sau extinsă) – de la găzduirea activităţilor cu voluntari Adoptă o casă, până la cele ale Cercetaşilor din localitate şi recent, amenajarea unui spaţiu dedicat elevilor care doresc să participe la şcoala online şi nu au infrastructura necesară acasă – toate acestea în strânsă colaborare cu comunitatea locală”, a transmis membra fondatoare a Asociației ARA, Claudia Apostol.

Asociația are ca și obiectiv important restaurarea Lapidariumul Muzeului Mineritului, a mai afirmat Claudia Apostol.