Polițiștii de siguranță publică din Alba Iulia au depistat, la data de 24 decembrie, un tânăr de 29 de ani, din comuna Sântimbru, ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie record, de 0,84 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului. Tot pe data de 24 decembrie, polițiștii din Sebeș au depistat un bărbat de 48 de ani ce conducea un autoturism fără să dețină un permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

La data de 25 decembrie, polițiștii din Teiuș l-au depistat pe un bărbat de 34 de ani ce conducea fără a deține un permis de conducere și sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,65mg/litru alcool pur în aerul expirat. El a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere sub influența alcoolului și conducere fără permis.

Articolul 336 alin.1 Cod Penal sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă fapta unei persoane de a conduce un autovehicul pe drumurile publice dacă aceasta are o alcoolemie de peste 0.80g/l alcool pur în sânge.

Datele Poliției Române arată că aproximativ 3% dintre accidentele grave, la nivel național, au drept cauză condusul sub influența alcoolului. România se clasează pe locul 10 în lume la consumul de alcool, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar efectele se văd pe șosele. Alcoolul afectează viteza de reacţie, încetineşte reflexele, diminează coordonarea, îl determină pe şofer să subestimeze pericolele, scade vigilența, provoacă somnolență sau scade acuitatea vizuală.

Potrivit raportului IGPR, in primele opt luni ale acestui an, numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu aproape 20%, cel al persoanelor decedate in urma acestor evenimente a scazut cu peste 10%, iar cel al persoanelor ranite grav a scazut cu 22%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.