Femeie  care a cerut daune primăriei susține că pe 25 iulie 2019, la capătul străzii 1 Decembrie 1918, la intersecție cu strada Simion Bărnuțiu, a trecut peste un postament de fier. Postamentul era plasat peste o scurgere, s-a dezechilibrat și a lovit partea inferioară a autoturismului.

Șoferița a solicitat Primăriei Aiud și Serviciului Public Administrația Patrimoniului Local să-i achite suma de 1.176, 35 lei. Suma reprezintă contravaloarea prejudiciului cauzat autoturismului în urma lovirii părții inferioare cu denivelările pronunțate din asfalt.

Primăria susține că vinovată este conducătoarea auto

Primăria Aiud susține că porțiune de drum în discuție nu afectează traficul din zonă. De asemenea, nu sunt întrunite condițiile prevăzute de lege pentru atragerea răspunderii.

,,Chiar dacă reclamanta a depus la dosar acte doveditoare privind valoarea prejudiciului, suma reprezentând contravaloarea manoperei şi a materialelor necesare, nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru atragerea răspunderii, deoarece prejudiciul nu a fost produs de un lucru, ci de o persoană care conducea autoturismul şi nu a respectat regulile de circulaţie, respectiv limita de viteză corespunzătoare pentru circulaţia pe drumurile publice în interiorul localităţii”, au mai precizat reprezentanții administrației locale.

Nicio autoritate competentă nu a fost chemată la fața locului

Primăria mai susține că reclamanta nu a contactat nicio autoritate competentă pentru constatarea avarierii mașinii.

”Atunci când conducătorul auto nu respectă regulile de circulaţie, fapta ilicită este săvârşită de către această persoană, fiind aplicabile regulile de la răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie. La momentul la care reclamanta susţine că s-a produs avarierea autoturismului, aceasta nu a chemat nicio autoritate competentă care să constate împrejurările avarierii”, au mai transmis cei de la Primărie.

În urma deplasării pe teren s-a constatat că există un șanț acoperit cu elemente din beton. Acel șanț are o gură de  vizitare ce este acoperită cu un capac metalic. Ultimele lucrări de întreținere a drumului s-au realizat în 2018.

Instanţa dă dreptate reclamantei

După vizualizarea planșelor foto și a înregistrărilor video, instanța îi dă dreptate reclamantei.

”Se poate observa o stradă reabilitată şi asfaltată, iar în capătul acesteia se află amplasat un canal. Există o diferenţă de nivel, iar capacul metalic ce acoperă canalul nu se observă să fie fixat în elemente stabile. Din înregistrările video depuse la dosar, instanţa reţine că zona în care este amplasat canalul este denivelată. Se prezintă deteriorări în jurul acestui canal, iar capacul de tablă de deasupra nu este fixat, chiar şi la călcarea cu piciorul ridicându-se în aer, prezentând pericol pentru trecători şi pentru autoturismele care circulă în proximitate”.

Judecătoria din Aiud a respins susținerea Primăriei Aiud.  Administrația locală  afirmă că femeia e vinovată pentru avaria la mașină. Acea bucată de fier era amplasată pe banda de circulație, iar șoferița nu trebuia să evite să treacă cu mașina peste aceasta.

După reclamația venite din partea proprietarei autovehiculului, la porțiunea drum s-au făcut lucrări suplimentare. Dacă acea porțiune a drumului era conformă și nu exista pericol de accindentare nu se mai făceau lucrări de îmbunățire a drumului.