Măștile au fost donate de către AA Medical Supplies din Statele Unite ale Americii. Măștile de unică folosință urmează să fie distribuite locuitorilor din municipiu. „După o lungă călătorie și după o și mai lungă aventură birocratică, municipiul Aiud a primit astăzi o donație de 10.000 de măști de unică folosință. Măștile vor fi donate mai departe către cetățenii din municipiul Aiud care au nevoie de ele”, au scris pe Facebook reprezentanții primăriei Aiud.

Actorul principal, AA Medical Supplies

Această donație a fost posibilă datorită intervenției fostului consilier local, Cosmin Georgiu. El a a facilitat donația din partea domnului Christophe Sherman, prin intermediul domnului Jan Bachert.

Cosmin, îți suntem recunoscători pentru faptul că îți folosești rețeaua de cunoștințe pentru a ajuta comunitatea aiudeană”, au mai precizat reprezentanții municipalității pe Facebook.

Cât a cheltuit România pentru măști

În primele șase luni de pandemie, România a importat măști de protecție împotriva COVID-19 în valoare de aproape 272 milioane de euro. Asociația Națională pentru Protecția Consumtorilor ( ANPC) a constatat în urma mai multor controale efectuate că mai bine de 90% dintre măștile verificate la peste 800 de firme prezintă abateri de la prevederile legale în vigoare.

Asociația Pro Consumatori atrage atenția Ministerului Sănătății că în România încă se vând măști de protecție care nu corespund reglementărilor privind siguranța împotriva SARS-CoV-2.

România a emis până în acest moment 17 alerte de măști neconforme.  Astfel, au avertizat  ţările membre în legătura cu posibila lor prezenţă la vânzare în Uniunuea Europeană.

Autoritățile române vor retrage toate măștile ce nu corespund criteriilor privind  protecția ce o oferă împotriva noului coronavirus. Orice produs ce nu nu are marcaj CE și nu este certificat ca echipament de protecție de către un organism relevant va fi scos de pe piață.

Reamintim că România a importat măști de protecție împotriva COVID-19 în valoare de aproape 272 milioane de euro în perioada martie-septembrie 2020.