Pe data de 20 decembrie, un tânăr de 18 ani, în timp ce se afla pe o stradă din Alba Iulia, a încercat să agreseze sexual o minoră de 14 ani. Fără să aibă consimțământul fetei, băiatul a încercat să o sărute și să o pună la pământ. La vederea unui martor, tânărul și-a încetat activitatea și a fugit de la fața locului.

Tânărul a fost reținut și urmează să fie prezentat în fața procurorilor din cadrul Parchetului de lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.  Tânara, pe lângă trauma provocată în mod nemijlocit prin fapta la care a fost supusă, va fi nevoită să înfrunte întreg cortegiul de interogatorii și expertize.

Un caz  asemănător s-a petrecut pe străzile din Alba Iulia acum 3 ani, când, un bărbat de 50 de ani a fost condamnat pentru 7 ani de pușcărie pentru viol. Minora avea 16 ani atunci când a fost violată. Cazul s-a închis la abia 3 ani după acel eveniment tulburător.

Senatul României a adoptat, datorită unei directive a Uniunii Europene,  cu privire la violul și agresarea sexuală a minorilor, mai multe modificări asupra Codului Penal. Se vor impune pedepse mai aspre pentru viol și pentru acte sexuale dintre majori și minori cu vârste cuprinse între 14-16 ani.

Potrivit datelor înregistrate la Consiliul Superior al Magistraturii, în țara noastră au existat în ultimii ani mai mult de 8.600 de cazuri de viol și aproape 3.000 de cazuri de ,,act sexual cu un minor”. Din nefericire, doar 25 % din cazurile de viol au fost finalizate cu pedepsirea agresorilor cu închisoare cu executare, 25 % au primit pedepse ,, cu suspendare”, iar restul nu au ajuns în fața Magistraturii.

În România, nenumărate cazuri de viol ajunseseră să îi lase pe făptuitori în libertate la încheierea proceselor și, în cazul în care primeau pedepse de închisoare cu executare, să fie eliberați rapid, mai ales câtă vreme a funcționat recursul compensatoriu, abrogat în vara anului trecut.

Chiar dacă lieratura de specialitate arată că aproximativ 60% dintre victimele agresiunii sexuale sunt copiii, multe cazuri rămân necunoscute.