În ambarcațiune au fost găsite pistoale automate Mini Draco, fabricate la Cugir. De asemenea, în barcă s-a mai descoperit un model AK 47 semiautomat cu țeavă scurtă.

Diario Extra, cel mai cunoscut cotidian din Costa Rica, scrie că traficanții trimiteau armele la schimb pe cocaină.

Al doilea transport confiscat în ultimele 5 luni

Poliția columbiană a confiscat 8 pistoale Mini Draco de calibru 7, 62 mm fabricate la Cugir, 16 încărcătoare de plastic marca Moe și 475 de cartușe de calibru. Grupurile de traficanți acționează în Peninsula columbiană Guajira.

În septembrie 2020 au fost găsite de către poliția columbiană 9 pistoale mitralieră de asalt și 1.000 de cartușe pentru pistoale. Toate erau fabricate în Europa.

Direcția Naționașă a Poliției a raportat ca fiind al doilea transport confiscat în ultimele 5 luni. Transportul a fost confiscat de Poliția Națională Columbină cu sprijinul Forțelor Aeriene și al Administrației pentru Controlul Drogurilor ( DEA).

Schimb de droguri contra arme

Criminolog și expert în securitate din Costa Rica, Minora Araya, a explicat că e vorba despre ,,arme românești cu asalt”. În Statele Unite există o variantă identică fabricată sub licență românească.

Mini Draco e un model de AK 47 semiautomat cu țeavă scurtă, care se fabrică la Cugir.  Ofițerii au descoperit armele într-o barcă, pe plaja din Puerton Cañón, în Alta Guajira. Traficanții de droguri au abandonat barca pe plajă și au fugit.

Poliția Națională a mai precizat că cei implicați ,,făcuseră un schimb de droguri contra armelor”.

Tranzacția de droguri pentru arme a fost efectuată de organizații din Costa Rica cu un grup organizat de criminali care își desfășoară activitatea în diferite localități din Alta Guajira”, au mai specificat cei de la Serviciul de Informații al Poliției Antinarcotice.

Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume. Statul sud-american avea anul trecut 212.000 de hectare cultivate cu coca, conform unor date ale guvernului Statelor Unite ale Americii.