Procurorii din Alba au trimis dosarul în instanță abia după aproape trei ani de la producerea deflagrației soldată cu această tragedie. Acuzațiile sunt ucidere din culpă, distrugere din culpă şi neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.

Alba. Trei ani de la tragedia din Cugir. Firma ar putea plăti daune uriașe

Procurorii din Alba au aplicat legea cu privire la răspunderea penală a firmelor. Aceasta se poate reține indiferent de inculparea unei persoane fizice. În prezent, prejudiciul material este de peste 100 000 de lei. Familia victimei, însă, poate cere daune morale

„În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt.

La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, la sediul din Jud. Alba, unde persoana juridică îşi desfăşura activitatea, în timp ce angajaţii schimbului întâi şi doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr.7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier. Angajata B. nu a mai reuşit să se evacueze, decedând în urma intoxicaţiei acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viaţa celorlalţi angajaţi, creându-se şi un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societăţii angajatoare”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanții fabricii Cugir nu  au luat măsurile necesare asigurării sănătăţii şi securităţii în muncă a angajaţilor, în sensul că nu a luat măsuri de evacuare a reziduurilor (pulbere reacţionată şi nereacţionată în urma tragerilor cu armament), nu a adoptat soluţii conforme care să elimine sau să diminueze riscurile de accidentare şi îmbolnăvire a angajaţilor, prin faptul că a căptuşit pereţii tunelului de tragere cu un strat de cofraje de ouă combinat cu PFL, îmbrăcat în burete şi linoleum, se rată în actul de sesizare.

Acesta nu este primul accident de muncă, din 2018 și până în prezent, s-au mai înregistrat încă două. Anul trecut, o altă angajată și-a pierdut viața în urma unui accident de muncă.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe cele mai multe le exportă în SUA.