Proiectul se derulează încă din 2018, iar lucrările pentru Centrul Comunitar Integrat ,,Michelangelo” au început în urmă cu două luni. La finalul lucrărilor, clădirea va avea un cabinet medical modern, sală de consiliere și recuperare, cabinete pentru psiholog, asistente medicale și expert local pe problemele romilor. Sediul se află într-o fostă cofetărie, iar în prezent se lucrează la modernizarea și renovarea clădirii. De asemenea, clădirea va fi accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități fizice.

Grupul țintă: persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială

Centrul Comunitar Integrat ,,Michelangelo” are ca și scop principal scoaterea din zona de vulnerabilitate a peste 800 de persoane, adulți și copii, din care 450 de persoane sunt de etnie romă. Aceştia vor beneficia de un pachet de servicii medico-sociale menite să-i scoată din zona de vulnerabilitate în care se află. Se va dezvolta un set complex și integrat de servicii socio-medicale, atât în cadrul Centrului, cât şi la domiciliul beneficiarilor ” a precizat Managerul de Proiect, Dan Cherecheş.

Numărul persoanelor din comunitățile marginalizate se află într-un risc de excluziune socială ridicat.

Viorica Nedel, Șefa Serviciului Public de Asistență Socială Cugir, a precizat că fiecare persoană va avea posibilitatea să aleagă una sau mai multe dintre servicii.  Centrul va acorda suport și asistență pentru familiile aflate într-o situație financiară precară, precum și consiliere pentru prevenirea sarcinilor la minore și reducerea mortalității infantile.De asemenea, se vor monitoriza cazurile de autism și cele cu probleme de sănătate mintală a copilului sau adultului.

Suport și asistență vor primi și  persoanele dependente de consumul de alcool și droguri sau alte substanțe toxice, persoanelor care au ieșit din penitenciar și celor care nu înregistrează niciun venit. De asemenea, clădirea va fi accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități fizice.

Centrul Comunitar Integrat ,,Michelangelo” va acorda sprijin și orientare pentru integrarea persoanelor pe piața muncii prin reeducarea profesională și terapie ocupațională.

Proiectul integrat ”Incluziv – investiție europeană privind dezvoltarea socială în Cugir”, Cod SMIS 113656, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.