Demersul este posibil prin proiectul „Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării” (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes) – acronim ISTER, finanţat prin Programul transnaţional al Dunării-Interreg şi în care Primăria Alba Iulia are calitatea de partener, alături de organizaţii din ţările riverane Dunării.

Perioada de derulare a proiectului este până la finalul anului 2022, valoarea totală a bugetului alocat Primăriei Alba Iulia fiind de 659.500 lei, din care suma nerambursabilă se ridică la 646.310 lei.

Rezultatul central al proiectului pentru Alba Iulia se va concretiza în realizarea şi punerea în funcţiune a unui ansamblu interactiv, în interiorul Muzeului Principia.

„Soluţia va permite vizitatorilor să descopere, într-un mod interactiv, zestrea romană de excepţie a oraşului Alba Iulia, dar şi să intre în atmosfera anticului Apulum (denumirea latină a oraşului Alba Iulia). Ansamblul interactiv va permite localnicilor şi turiştilor să descopere, într-un mod interactiv, secvenţe importante petrecute pe aceste meleaguri în urmă cu aproape două milenii”, se menţionează în comunicatul transmis de Primăria Alba Iulia.

„Plimbări” virtuale de la Apulum la Roma sau în alte spaţii geografice importante ale vremii, vizualizarea de galerii cu imagini după piese de epocă romană descoperite la Alba Iulia, descifrarea mesajelor unor inscripţii descoperite la Alba Iulia, cunoaşterea unor aspecte importante din vremea staţionării la Apulum a Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupaţiei romane sunt câteva dintre „opţiunile” pe care le vor avea la îndemână vizitatorii muzeului.

„Proiectul ISTER este încă o dovadă a preocupărilor constante ale echipei Primăriei de a avea un dialog tot mai consistent al prezentului cu trecutul, iar prin iniţiative cum este cea de faţă şi cu viitorul. (…).Este unul dintre proiectele care valorifică patrimoniul cultural de excepţie al oraşului, care se cere redescoperit şi repovestit localnicilor, dar şi turiştilor români şi străini”, a afirmat, citat în comunicatul de presă, primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Prin scopul său, ISTER abordează dimensiunea teritorială a rutelor romane în zona Dunării, ca element transnaţional continuu care trece graniţele statelor dunărene şi oferă multiple oportunităţi pentru schimburi şi dezvoltare în comun. Principalul obiectiv al proiectului este redescoperirea şi revitalizarea reţelei străvechi de drumuri romane de-a lungul Dunării, ca factor esenţial pentru promovarea dezvoltării teritoriale bazate pe valorificarea durabilă a patrimoniului cultural şi natural (în special pe rutele romane).

În Muzeul „Principia” este valorificată o parte a clădirii în care şi-a avut sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staţionat în Dacia pe toată perioada ocupaţiei romane. Zona interioară păstrează „în situ” urme importante ale clădirii de acum 1.800 de ani.