Printre cei care au votat se numără și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PFP Daniel. PFP Daniel a votat la o secţie din cadrul Şcolii gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu” din Capitală. Potrivit Agenţie de Ştiri Basilica a Patriarhiei Române, cei prezenţi au primit iconiţe din partea patriarhului.

Dimineață, PFP Daniel a participat la slujba de Sfântul Nicolae, la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Patriarhul Daniel: „Esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii”

În cuvântul său, Părintele Patriarh a afirmat că sfântul cinstit în 6 decembrie a devenit popular în Răsărit, dar şi în Apus.

„În anul 1087, pentru a nu fi capturate şi profanate de musulmani, sfintele sale moaşte au fost mutate de la Mira Lichiei la Bari în Italia, unde se află şi astăzi în biserica Sfântul Nicolae. În Bucureşti se află aproape 30 de biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte milostivă şi ea, dar numărul bisericilor dedicate Sfântului Nicolae sau puse sub ocrotirea sa, fie primul, al doilea sau al treilea hram, este mai mare. Numai în oraşul Bucureşti, fără împrejurimi, se află 44 de biserici puse sub ocrotirea sfântului Nicolae.

Acest lucru se explică prin faptul că bucureştenii au înţeles că esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii, iubirea smerită şi milostivă sau iubirea darnică. Oraşul Bucuriei, cum s-a numit în secolele trecute, în limba greacă, oraşul Bucureşti, este un oraş al bucuriei în măsura în care rămâne un oraş al milosteniei, al binefacerii, al iubirii milostive. Să ne rugăm Sfântului Nicolae să ne ajute să fim şi noi milostivi. El ne îndeamnă să pregătim peştera trupului şi ieslea sufletului ca să putem primi pe Hristos”, a spus Patriarhul Daniel la slujba de Sfântul Nicolae, potrivit basilica.ro.

La predică, Patriarhul Daniel a făcut referire şi la Evanghelia Duminicii a 27-a după Rusalii, care prezintă Tămăduirea femeii gârbove. Patriarhul a numit-o pe această femeie „un model de credinţă întru răbdare”. „Nu a cerut nimănui nimic, ci doar întru răbdare s-a rugat, asculta cuvântul Domnului din citirea Sfintei Scripturi şi se ruga împreună cu obştea sau comunitatea sinagogii”.

Sursa foto: basilica.ro