Avertizarea de la ANM intră în vigoare astăzi, 17 mai, la ora 15.00 și este în vigoare până mâine, 18 mai, ora 18.00

”În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și, pe arii restrânse, 35…50 l/mp, îndeosebi în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali”, informează ANM.

 ANM avertizează. Cele mai afectate județe

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț) va ploua, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 35…40 l/mp”, atenționează meteorologii.

Inundațiile au făcut prăpăd în Satu Mare

În ultimele zile, inundațiile au făcut prăpăd în județul Satu-Mare. Peste 1000 de locuințe au fost afectate. Oamenii au fost cazați la căminul cultural din localitate, la rude, prieteni. Au fost descoperite moarte peste 800 de animale, ceea ce pentru ei reprezintă cea mai mare pagubă. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost la fața locului și a participat la evaluarea pagubelor materiale.

„În județul Satu Mare a avut loc o viitură uriașă, a fost un debit istoric, peste 70 de litri de apă în mai puțin de 3 ore.  Ăn localitățile acestea au fost inundații. Sunt peste 800 de animale moarte, peste 1000 izolate, 100 și ceva de gospodării care au fost afectate. Am venit la fața locului să vedem în ce măsură am reușit să stabilizăm situația. Se lucrează, iar în aceste gospodării vor veni comisiile pentru a pregăti procesele verbale de constatare a pagubelor”, a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.