Salvamont revine cu avertizări pentru turiști. Joi seară, salvamontiștii au avut o intervenție extrem de dificilă. Două persoane au scăpat cu viața, după ce au rămas îngropate în zăpadă parțial, în zona Bâlea.

„Serviciul Public Salvamont Sibiu a intervenit cu o echipa de prim răspuns, in zona Valea Bâlii pentru evaluarea stării de sănătate şi asigurarea transportului a 2 turişti ( practicanţi ai sporturilor de iarna) surprinşi de o avalanşă. Unul dintre turişti a fost îngropat parţial. Momentan cei 2 se află în afara oricărui pericol. Ambii schiori erau echipaţi corespunzător. Aceştia au fost însoţiţi in siguranţă la Bâlea Cascadă de echipa Salvamont”, a precizat Salvamont Sibiu, notează Agerpres.

Alertă de la Salvamont. Cum eviți o tragedie

În zona Bâlea din munţii Făgăraş este risc mare de producere de avalanşe, avertizează nivologii din Sibiu. La Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în munţii Făgăraş se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din România, de 2,83 metri, potrivit sursei citate.

Salvamont Sibiu spune că pericolul cel mai mare se înregistrează pe traseele turistice din zona cabanelor.

„Serviciul Public Salvamont Sibiu doreşte să vă informeze că există un buletin Nivometeorologic în vigoare cu o atenţionare de grad 5 din 5 de avalanşă, la altitudini de peste 1.800 m.

Fără sporturi de iarnă

La altitudini sub 1.800 m avem un gradul 4. Pe această cale dorim să vă anunţăm următoarele: riscul producerii de avalanşe în munţii Făgăraşului se va menţine şi în zilele următoare.  Pentru prevenirea accidentelor montane, solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraşului.

De asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.  Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina şi să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă”, informează Salvamont Sibiu, printr-un comunicat remis Agerpres.