Medicii din Arad nu pot explica cum s-a infectat bărbatul de origine nepaleză. Primele date ale anchetei epidemiologice arată că a fost la o întâlnire în Pitești cu puțin timp înainte de a avea simptome. El a avut nevoie de îngrijiri medicale la secția ATI, după ce s-a constatat că plămânii au fost grav afectați. Acum, evoluția bolii este bună. Nepalezul dă semne de vindecare, trasmit oficialii Spitalului de Urgență Arad.

Pacientul în vârstă de 38 ani s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad în data de 12.05.2021. Bărbatul are domiciliul în Bârzava și prezenta febră și dispnee, saturație de oxigen între 93-97% aer atmosferic. Mai mult, ase pare că în urmă cu șapte zile a intrat în contact cu o comunitate nepaleză din Pitești”, a declarat dr. Lenuța Timiș, director medical în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, citată de aradon.ro.

Arad. Prima testare negativă

Deși nu se cunosc nici acum foarte multe date despre aresivitatea tulpinei indiene, variantă care a îngenuncheat această țară, producătorii de vaccinuri anti-COVID spun că ar fi eficiente și în aceste cazuri.

Pacientul are evoluție clinico-biologică favorabilă, iar prima retestare RT-PCR din data de 26.05.2021 este negativă”,  a precizat dr Timiș pentru sursa citată.

Primele cazuri ale tulpinei indiene au fost depistate în Brașov, la angajați de origine indiană.

Varianta indiană a coronavirusului a făcut prăpăd

În India, zilnic se înregistrează 4000 de decese din cauza acestei variante a virusului. Peste 250 000 de persoane și-au pierdut viața până acum. Spitalele au rămas fără butelii de oxigen, iar rudele pacienților s-au încăierat cu medicii. Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a transmis că tulpina indiană a virusului a fost detectată în 42 de state. După India, Marea Britanie se confruntă cu o creștere alarmantă a acestor cazuri.

În România, o explozie a cazurilor cu această tulpină ar însemna o criză a locurilor la ATI. Până de curând, spitalele din toată țara nu mai raportau locuri libere pentru tratarea pacienților cu COVID.