Ministerul Sănătății și DSP Brașov au anunțat, astăzi, existenţa unui focar de SARS-CoV-2 în rândul unor muncitori indieni care lucrează în construcții, în județul Brașov.

Mai exact, se investighează focarul de infecție de la Colonia Bod, județul Brașov.

Alertă în Brașov! Cum a pătruns mutația virusului în România

Prezența tulpinii indiene de COVID-19 a fost posibilă din cauza muncitorilor indieni de pe raza județului Brașov.

Din primele date oferite de Ministerul Sănătății, cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.

Un laborator de analize din orașul Sf. Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani,din India care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.
La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat de bună voie, pentru a fi testată.

La acest moment, DSP Brașov a demarat o anchetă epidemiologică.

Mutația care a adus disperare în India

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu poate spune cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID împotriva mutației indiene. Experții vor cercetări suplimentare cu privire la contagiziotate, dar mai ales la imunitatea dată de dozele de vaccin.

„Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că „B.1.617 are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.

India a raportat o explozie de cazuri. Miercuri 28, aprilie, a depăşit un record mondial de 352.991 de noi contaminări şi un record naţional de 2.812 decese, ridicând la 147,7 milioane numărul total de cazuri la nivel mondial.

Medicii și rudele pacienților din India s-au încăierat, ieri, deoarece sistemul medical e prăbușit. Nu mai au oxigen, iar medicii au decedat pe capete.

Companiile care produc vaccinurile anti-COVID susțin că oferă imunitate și împotriva acestei tulpini, dar nu sunt suficiente studii.

De asemenea, e posibil ca în toată lumea să apară noi restricții de circulație.