Alerta în Cluj a pornit, la ora 22.00, în prima zi de Paști. La acest moment, autoritățile lucrează la prevenirea inundațiile cauzate de creșterea apei în barajul Someșul Rece I. Oamenii au sfătuiți să se autoevacueze.
„ Creşterea nivelului de acumulare, ca urmare a precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii din zona de munte, s-a oprit şi luni după-amiază este în scădere, iar locuinţele şi locatarii acestora din zona respectivă sunt în siguranţă”, au precizat ISU Cluj, relatează Agerpres.
Alertă în Cluj. Risc mare de inundații
Comitetul pentru Situații de Urgență a decis închiderea a vanelor a două dintre aducţiunile subterane către barajul de acumulare, pe lângă deschiderea vanelor de fund ale barajului care asigurau un debit de scurgere de peste 3 mc/s. La acest moment, acumularea de apă se menține crescută, cota a depășit 1 cm peste deversorul de suprafaţă. S-a înregistrat înregistrată o deversare peste cotele de siguranţă ale barajului şi în aval de barajul de acumulare, informează sursa citată.
Mesajul care a băgat spaima în oamenii
Inițial, oamenii au primit un mesaj de la RO-ALERT prin care erau sfătuiți să se autovevacueze.
”Evacuați urgent zona de inundabilitate! Luați măsuri de adăpostire și protecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesați canalele media de radio și televiziune și aplicațiile din mediul online ale Dispeceratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Agenției Naționale de Meteorologie pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, a fost mesajul transmis prin RO-ALERT.
Astfel, a fost luată decizia de a se transmite, preventiv, un mesaj prin sistemul RO-Alert către terminalele mobile, situate într-o arie selectată geometric de-a lungul râului Șomeșul Rece, între localitățile Măguri Răcătău și lacul de acumulare din localitatea Gilău, prin care se solicita populației să ia măsuri de autoevacuare din zonă.
Schimbările climatice aduc inundații, explică meteorologii și hidrologii. Încălzirea bruscă a vremii a determinat creșterea debitelor mai multor râuri, dar și producerea de avalanșe de zăpadă la munte.