Românii sunt chemați să participe cu steaguri și icoane, în semn de omagiu pentru cei care și-aiu pierdut viața în Primul și al Doilea Război Mondial.
„Joi, 10 iunie, ora 17, răspundem Prezent în fața Eroilor Neamului, în ziua sfântă a Înălțării Domnului, Ziua Eroilor, în locul unde militarii armatei române și-au dat viața în bătăliile desfășurate pe Valea Uzului în Primul Război Mondial. Manifestările omagiale prin care ne reafirmăm hotărârea de a apăra cele 52 de Cruci și Monumentul sunt organizate de Asociația Calea Neamului și de Primăria Orașului Dărmănești. Facem chemare către toți românii de pe Linia de Fier a Moldovei, Dărmănești, Dofteana, Comănești, Târgu-Ocna, Onești.
Facem chemare către toți românii din țară să fie prezenți cu steaguri tricolore și icoane în mâini, să facă Scut de neînvins în jurul jertfei Eroilor noștri, în jurul sfintelor Cruci. Acestea mai sunt în picioare acum, datorită voinței noastre comune, datorită prezenței noastre din fiecare an. Nimeni nu va trece de noi dacă suntem hotărâți și uniți. Am dovedit asta și o vom dovedi în continuare! (…) Împreună suntem biruitori si putem respira Victoria, biruind deznădejdea. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a tranmis Mihai Târnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului.
Harghita. Ministerul de Externe, în alertă după scandalul din 2019
Pentru a evita conflictele dintre români și maghiari, oficialii de externe din cele două state, România și Ungaria, au luat măsuri de prevenire.
Se face apel la respectarea valorilor comune. Acest lucru se întâmplă, după ce sute de maghiari au format un lanț în jurul cimitirului pentru ca românii să nu poată intra în cimitir. Violențele fizice nu au lipsit, iar unul dintre cei implicați a fost chiar George Simion, în prezent, liderul AUR.
Ministerul de Afaceri Externe din Ungaria a explicat că nu susține aceste manifestări ale maghiarilor extremiști.
„Toată lumea are dreptul să își comemoreze eroii, dar acest lucru nu se poate întâmpla contra legii și prin lezarea sentimentelor altora”, se afirmă în comunicatul MAE ungar.
În cimitirul Eroilor sunt îngropați peste 1.000 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.