În județele Harghita și Covasna e panică mare. Oamenilor le este teamă să iasă din curte. Potrivit localnicilor, intră în gospodării și atacă tot le iese în cale. Primarii din localitățile celor județele cele mai afectate au scris deja Ministerului Mediului. Cazurile au fost semnalate cu mult înaintea scandalului internațional după uciderea ursului Arthur.
Ce se întâmplă în Harghita
Urșii își fac apariția la restaurante, pe stradă, sunt în căutare de hrană. Oamenii sunt paralizați de teamă, mai ales părinții se tem pentru copiii lor.
În Covasna, oamenii sunt ignorați de autorități. Comunitatea maghiară a cerut relocarea urșilor, însă, spun că au făcut doar cale întoarsă la autorități.
” Sunt zeci de drumuri la toate instituțiile statului și zeci de hârtii. Totul pentru a ne proteja zona! Nu luăm nimic noi după moarte. Natura trebuie să fie a tuturor!. Cum, în egală măsură, viața omului nu poate fi curmată de un urs. În județul Covasna sunt partide de vânătoare pe care noi le-am semnalat autorităților ca fiin ileale. Nu am primit niciun răspuns de la autorități. Nu înțelegem ce au de gând să facă cu urșii, ” , a declarat pentru evz.ro de Transilvania, Janos Romanov, unul dintre localnicii care a surprins animalele hăituite de vânători, dar care a făcut și mai multe demersuri pentru a proteja mediul din Covasna.
Ce spune directorul APM Covasna. Atac în zona lacului Moacșa
Deși fac victime umane, România nu are un cadru legal bine stabilit pentru urși.
Directorul Agenției pentru protecția Mediului(APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a spus că România a ajuns în această situație, de a fi grădina zoologică a Europei, din cauza derogărilor oferite de Ministerul Mediului. Oficialul instituției spune că nu se dau derogări(de ucidere) tocmai pentru uciderea celor periculoși.
” La nivelul judeţului Covasna în decurs de cinci ani avem peste 1.060 de pagube atât în culturi agricole, cât şi la animale. Anul acesta, până la ora actuală, avem peste 25 de pagube, chiar şi la bovine mari. Zilele trecute, am avut la Moacşa un atac la specia Angus, a atacat o vacă de 750 de kg. Vă daţi seama că o vacă de talia asta costă în jur de 2.000 de euro. Sâmbătă spre duminică, tot la Moacşa am avut un atac la o bovină de 300-400 de kilograme” , a informat oficialul APM Covasna.
Ca în România: scandal post tragedie
În România a revenit în atenția publică schimbarea legilor pentru vânătoare, abia după uciderea ursului brun Arthur, specie protejată la nivel internațional. Ancheta autorităților este încă în curs de derulare,
Prințul Josef – Emanuel de Liechtenstein ar fi plătit 7.000 de euro ca să împuște legal un urs, în țara noastră. El a primit aprobare pentru o ursoaică care făcea dezastru în zonă, însă, a împușcat un urs trofeu – „de aur”, așa cum îl numesc vânătorii. Vânătoarea la ursul brun este ilegală.