Anunțul a fost făcut de Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor(ANSVSA). Oficialii instituției spun că au descoperit cinci noi focare, iar păsările vii au fost retrase de la comercializare.

„În baza probelor recoltate de Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au fost confirmate de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală cinci noi focare de gripă aviară. Dintre acestea  două în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei. În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploataţia comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii”, a transmis ANSVSA, relatează Agerpres.

Alertă în Transilvania! Pericol pentru sănătate

Ferma din județul Mureș, unde a fost descoperit principalul focar de gripă aviară, a distribuit păsări în alte 37 de județe. Prin urmare, vor fi controale în toată țara, pentru ancheta epidemiologică amănunțită.

„Menţionăm că vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor”, spun aceştia.

De asemenea, la verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploataţia comercială s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada de timp scursă de la apariţia bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei de pe teritoriul altor nouă judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare), au explicat oficialii ANSVSA.

Cât de periculoasă e gripa aviară

Gripa aviară este un tip de afecțiune virală destul de răspândită.  fAFectează în principal păsările, dar poate infecta diverse specii de mamifere, printre care și omul.  Studiile de până acum arată că aceasta datează de peste un secol, însă, a fost recunoscută pentru prima dată în anul 1878. De atunci şi până în prezent gripa aviară a făcut ravagii inclusiv în plan economic. Autoritățile recomandă comercializarea păsărilor doar din locuri autorizate sanitar. Au mai fost depistate focare în Franța, Germania, Polonia, Ucraina