De miercuri până joi, 16 județe din vestul și nord-vestul țării, intră sub alertă meteo de vreme severă. Meteorologii anunță ploi puternice și polei. Începând de joi de la ora 12.00, vremea devine geroasă în toată țara și se anunță rafale de vânt de 120 km/h la munte.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri 10 februarie, noi alerte meteo de vreme severă.

Astfel,un Cod galben este în vigoare de miercuri ora 14:00 până joi ora 12:00. În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Acestea vor fi moderate cantitativ, astfel că se vor acumula cantități de apă de 20 – 25 l/mp. Pe arii restrânsevom avea și 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.

Va ploua pe arii extinse și pe formele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10 – 20 l/mp.

Alertă meteo de Cod galben

În același timp o altă alertă meteo de Cod galben intră în vigoare joi la ora 6:00 și expiră la ora 12:00. Începând din dimineața zilei de jo,i 11 februarie, în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare iar vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55 – 65 km/h, viscolind ninsoarea.

 

Codul galben vizează județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara. dar depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.

Începând de joi ora 12:00 până vineri ora 12:00, vremea se va răci brusc și accentuat în toată țara, astfel încât în noptea de joi spre vineri (11-12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Ninsorile vor predomina  la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane. Va urma apoi și Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55 – 65 km/h și temporar peste 70 – 80 km/h. mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70 – 90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100 – 120 km/h. Ninsorile vor fi viscolite temporar iar zăpada spulberată.

Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări.