Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susţine faptul că spre sfârşitul lunii septembrie ţara ar putea să revină la normalitate. Până în acel moment însă, medicul se lupă cu răspândirea bolii, dorind să se ajungă la ţinta de 100.000 de persoane vaccinate pe zi.

Alexandru Rafila: „Important e să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi”

Potrivit acestuia, În momentul de faţă România se află într-o strânsă competiţie între răspândirea bolii şi viteza cu care se vaccinează populaţia.

„Cu cât vaccinăm mai rapid, scade intensitatea transmiterii. Lucrul acesta deja se observă în unele țări care au vaccinat mulți cetățeni sau o proporție mare de cetățeni, Israel, Marea Britanie. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniștită dacă reușim să păstrăm ritmul de vaccinare și nu mă refer neapărat la numărul de doze care se administrează acum.
Important e să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi – asta este o țintă care trebuie atinsă ca să putem spera la o imunizare într-un interval rezonabil de timp a 70% măcar din cetățenii țării”, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la Antena 3.

Conform spuselor sale, Rafila speră ca dozele de vaccin, care în următoarele 2 – 3 luni vor fi considerabil mai mari, să fie dublate de către acceptul oamenilor de a se vaccina, de dorinţa acestora care trebuie să fie păstrată.

„Am putea să revenim la normal”

Întrebat când am putea reveni la normalitate, prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că scenariul cel mai optimist ar fi spre sfârşitul lunii septembrie, asta în condiţiile în care nu vor apărea alte mutaţii.

„Cred că scenariul cel mai optimist din punctul meu de vedere este spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni și nu mă refer doar la succesul campaniei de vaccinare.

Nu avem de unde să știm dacă apar tulpini modificate emergente care ar putea să producă îmbolnăviri la persoane care au fost deja vaccinate. Este un scenariu despre care sper din tot sufletul să nu se întâmple dar trebuie să te gândești măcar la o astfel de posibilitate”, a spus Alexandru Rafila.