După cum se știe luni seara au fost anunțate rezultatele negocierilor dintre partidele de coaliție pentru funcția de prefect. Între cele 23 de prefecturi deținute de Partidul Național Liberal nu s-a mai regăsit și cel pentru județul Cluj.

Prefectura Cluj a fost pierdută în favoarea Uniunii Democratice a Maghiarilor din România(UDMR). Cel care va prelua prefectura Cluj este clujeanul Tasnadi Szilard. Tasnadi este avocat de profesie şi membru în Comisia de Etică şi Disciplină a UDMR. Aceasta este prima propunere pentru o demnitate publică. Ştirea privind preluarea funcţiei de prefect l-a luat şi pe el prin suprindere:

„Am ştiut că sunt propunerea colegilor pentru funcţia de prefect sau de subprefect, dar nu am cunoscut care sunt şansele. Nu am vorbit cu colegii din partid de când au început negocierile, nu am fost informat că voi fi numit prefect. De dimineaţă, am văzut foarte multe mesaje de felicitar pe telefon. Sunt uimit, şocat, blocat” a declarat Tasnadi.

Oricum, se pare, Prefectura ar fi rămas fară șef până in martie, cănd Tasnadi împlinește 30 de ani.

Cel care a ocupat această funcție a fost liberalul Mircea Abrudean. Zvonuri despre plecarea lui la București ca Secretar General al Guvernului au circulat de o bucată bună de vreme. Dar premierul Florin Cîțu l-a preferat pe Tiberiu Horaţiu Gorun fostul secretar general adjunct al Ministerului Finanţelor.

Ce se întâmplă cu funcția de prefect

Totuși a fost numit și Mircea Abrudeandar dar ca Secretar General Adjunct al Guvernului. Circulă zvonul că peste trei luni, totuși, va fi numit Secretar General. Oricum din data de 3 februarie, conform hotărârii de guvern, nu mai exercită funcția de prefect.

Astfel, într-o perioadă în care este nevoie de cooperarea administrațiilor centrale cu cele locale, liberalii sunt revoltați. Din 1989 Uniunea Democratică a Maghiarilor din România nu a obținut niciodată funcția de prefect în Cluj.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că le-a cerut lui Ludovic Orban și Florin Cîțu să numească un prefect liberal la Cluj, în locul prefectului UDMR decis de coaliția de guvernare. În caz contrar, Tișe amenință cu demisia de onoare din partid. Președintele Consiliului Județean Cluj a postat cele două scrisori pe facebook.

În cele două scrisori, Tișe susține că există limite și în negocierile politice, chiar într-un guvern de coaliție. Precizează că este susținut de 70 de primari din județul Cluj. Cere ”îndreptarea acestei enorme greșeli la guvern și numirea ca prefect la Cluj a unei persoane competente din PNL Cluj”.