Drama lui Ovidiu Popescu va fi tranșată în instantă. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 7 ani de închisoare.

Tragedia din Munții Retezat- Ce acuzații au procurorii

În aprilie 2017, două speranțe ale alpinismului, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în vârstă de 13, respectiv 14 ani, au decedat după producerea unei avalașe.

Procurorii susțin că Ovidiu Popescu, în calitate de organizator al expediției, avea obligația să se informeze corect asupra condițiilor meteo.

”Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, precum și a unei persoane juridice (o asociație constituită în scopul de a organiza expediții în munți înalți, a promova activități sportive la mare altitudine, a dezvolta și susține practicarea sporturilor și a activităților montane, sporturilor extreme la nivel de performanță și recreativ), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art.192 alin. 2 și 3 din Codul penal” , transmite Parchetul General.

Hunedoara-Ovidiu Popescu nu a folosit un ghid montan calificat

Deși apărătorii alpinistului Ovidiu Popescu susțin că vremea e imprevizibilă și nu poate fi anticipată cu precizie de un om, anchetatorii sunt de altă părere.

A călăuzit grupul pe un traseu cu expunere la producerea avalanșei în condiții nivologice, de relief, și de vreme. Astfel, a condus la declanșarea avalanșei.   În lipsa oricăror alte măsuri de prevedere și siguranță pe care trebuia și putea să le ia.  Era responsabil de asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii.

Ce măsuri putea lua  alpinistul Ovidiu Popescu

Considerarea și aprecierea stării meteo constatate la fața locului cu consecința păstrării unei distanțe între membrii grupului (6-10 metri), utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate)a cauzat moartea, este doar un fragment din rechizitoriul procurorilor. Dosarul a fost înregistrat, miercuri, 27 ianuarie, la Judecătoria Hațeg.