Administraţia locală din Alba Iulia s-a întâlnit cu ambasadorul israelian David Saranga pentru a discuta despre oportunităţile pe care judeţul le poate oferi anumitor investitori israelieni, prin intermediul dezvoltării zonei industriale a oraşului.

„Reprezentanții administrației publice locale și județene au avut onoarea de a-l avea drept oaspete pe Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România. Vizita oficialului israelian în Alba Iulia a cuprins mai multe întâlniri cu oficialități locale, precum și vizitarea unor obiective turistice și istorice, printre care Cetatea Alba Carolina sau Muzeul Unirii”, se menționează înt-un comunicat transmis, joi, Agerpres.

Printre cele mai importante subiecte aduse în discuţie în cadrul întâlnirii se numără:

„Nevoia unei mai strânse colaborări, în principal în domeniul economic, cel medical, cât și în domeniile cultural și turistic”.

Conform sursei citate, primarul Gabriel Pleșa a ţinut să evidenţieze faptul că:

„Oportunitățile pe care Alba Iulia le poate oferi unor potențiali investitori israelieni, prin dezvoltarea zonei industriale a orașului”.

Primarul a adus asigurări ambasadorului cu privire la „deschiderea” administraţiei publice vizavi de orice potenţial investitor din Israel.

Oportunităţi reale de colaborare

În acelaşi timp, viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon au adus în faţa oficialului israelian o serie de multiple oportunităţi de colaborare referitoare la domeniul medical şi cel al turismului.

„Ne dorim ca acea comunitate evreiască din Alba Iulia, emigrată în Israel în perioada comunismului, să revină la Alba Iulia, dacă nu în calitate de locuitori, măcar în calitate de turiști sau chiar potențiali investitori”, au mai transmis reprezentanții primăriei.

În trecut, comunitatea evreiască prezentă în judeţul Alba Iulia era cea mai numeroasă din Transilvania. Astfel, între 1653 şi 1848, oraşul era singurul din Ardeal în care se permitea aşezarea legaă a acestora. Totuşi, în prezent, se numără printre cele mai mici din România, la recensământul din 2011 fiind doar 20 de evrei în judeţul Alba Iulia.