De la debutul pandemiei de coronavirus şi până în prezent, unui afacerist din Bistriţa-Năsăud care deţine o cafenea i-au fost scrise un număr record de amenzi.

Potrivit acestuia, în 2020 a primit amenzi de circa 30.000 de lei, iar în anul curent, poliţiştii bistriţeni l-au mai sancţionat, până în prezent, cu aproximativ 47.000 de lei, conform calculelor sale.

2.000 de lei, cea mai mică amendă

Proprietarul cafenelei susţine că cea mai mică amendă primită a fost în cuantum de 2.000 de lei, în martie anul acesta, iar fix în aceiaşi zi, a mai primit încă o amendă de 5.000 de lei, fiind şi cea mai mare de până acum.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, IPJ Bistriţa i-a mai înmânat şi o cerere de suspendare a activităţii.

Cu toate acestea, cafeneaua continuă să funcţioneze, deoarece cererea de faţă a fost contestată, iar până la pronunţarea autorităţilor competente din domeniu, proprietarul are drept de funcţionare în termeni normali.

Regim de funcţionare în deplină legalitate

Proprietarul susţine că afacerea funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare, respectând inclusiv legea antifumat, cât şi restricţiile impuse de către pandemie.

Afaceristul mai afirmă şi faptul că ceilalţi colegi din industrie au primit doar avertismente, fără să primească 2, 3 amenzi în decursul aceleiaşi zilem aşa cum s-a întâmplat în cazul său.

Amenzi încă din 2019

În continuare, el a mai povestit că amenzile au început să curgă încă din anul 2019, atunci când a fost sancţionat pentru felul în care îşi amenajase terasa exterioară.

Proprietarul a contestat însă amenda respectivă, demonstrând în instanţă faptul că în cadrul amplasamentului terasei nu se află pereţi, aşa cum i-a fost reproşat. Procesul a fost câştigat datorită faptului că terasa este închisă numai cu folie retractabilă.

8 procese contestate, amenzi plătite şi oprire pe cont

Actualmente, afaceristul are nu mai puţin de 8 procese verbale contestate, mai multe amenzi plătite şi o oprire pe cont în valoare de 17.000 de lei.

Cu privire la cele susţinute de către administratorul acestei cafenele, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut următoarele precizări:

„De la debutul pandemiei de COVID19, zilnic, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu desfășoară acţiuni de verificare a respectării măsurilor impuse în acest context. Precizăm faptul că, în contextul restricțiilor dispuse pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19, reprezentanţii agenților economici au fost instruiți cu privire la respectarea obligațiilor impuse.

Totodată, în funcție de incidenţa cumulată, li s-au adus la cunoștință obligațiile privind restricţionarea activității operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

De la debutul pandemiei, în urma acțiunilor efectuate de polițiști împreună cu reprezentați ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, reprezentatul agentului economic la care faceți referire a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea măsurilor privind suspendarea activității operatorilor economici, precum și abateri de natură economică, fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale, dintre care două cu avertisment.

Totodată, în urma controalelor efectuate, în incinta localului au fost depistate persoane cărora li s-a permis să fumeze. Astfel, pentru permiterea fumatului în spații închise, după ce i s-au pus în vedere obligațiile pe care le are în calitate de reprezentant al agentului economic, au fost aplicate gradual, așa cum prevede Legea 349/2002, 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 30.000 de lei. Totodată, au fost dispuse măsurile complementare de suspendare a activității și ulterior de închidere a unității, măsuri care au fost comunicate instituțiilor abilitate pentru punerea în aplicare”.