Sistemul de Gospodărie a Apelor Bistriţa-Năsăud, SGA, a decis amendarea omului de afaceri răspunzător cu blocarea drumului de acces către mai zeci de case şi case de vacanţă din Colibiţa.

Persoana în cauză a depozitat pământ şi pietriş pe malul lacului de acumulare, în zona de protecţie a acestuia, motiv pentru care a fost amendat cu suma de 25.000 de lei, adică aproximativ 5.000 de euro

Potrivit comunicatului de presă de mai jos, inspectorii SGA au luat cunoştinţă de depozitul ilegal de pământ, autosesizându-se în data de 16 martie a anului curent.

”Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud s-au autosesizat ca urmare a unor informații apărute în mass-media, în data de 16 martie 2021, privind existența unui depozit ilegal de pământ în zona acumulării Colibița. Aceștia s-au deplasat imediat la fața locului.

Reprezentanții Inspecției Teritoriale a Apelor au constatat faptul că depozitul ilegal de pământ și pietriș era amplasat pe malul stâng al acumulării Colibița, în zona de protecție, pe o suprafață de 1.523,9 metri pătrați”, se arată în comunicat.

Amendă de aproximativ 5.000 de euro pentru depozitarea de pământ ilegală

Având în vedere faptul că bărbatul nu deţinea actele de reglementare aferente domeniului apelor, acesta a fost amendat iar inspectorii au decis dezafectarea depozitului respectiv.

„Cetățeanul care a depozitat ilegal pământul, fără a deține acte de reglementare în domeniul apelor, a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 25.000 de lei, conform prevederilor Legii apelor. Totodată, inspectorii instituției noastre au dispus dezafectarea depozitului.

Menționăm că orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră. Reluăm apelul adresat populației la responsabilitate. În data de 22 martie, lumea întreagă sărbătorește #ZiuaMondialăaApei, prilej de reflecție asupra rolului fiecăruia în respectarea şi protejarea acestei resurse epuizabile și a mediului înconjurător”, se mai precizează în comunicat.

Aşadar, potrivit comunicatului celorde la ABA Someş Tisa, amenda de faţă vine în urma depozitării în mod ilegal a pământului excavat în zona de protecţie a lacului Colibiţa.