Administratorul căminului de bătrâni de la Cuşma, Asociaţia Filantropia Ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Române, a fost amendat de către Direcția de Sănătate Publică cu suma de 10.000 de lei.

Sancţiunea de faţă a venit ca urmare a nerespectării metodologiei în contextul pandemiei actuale. Concret, 21 de bunici au fost infectaţi cu noul coronavirus, iar dintre aceştia, şase au decedat.

Anca Andriţoiu, directorul DSP, a vorbit despre focarul de Covid de faţă, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Şase bunici, răpuşi de Covid

Sfârşit tragic pentru 6 bunici de la căminul de bătrâni din Cuşma. După ce 21 de vârstnici s-au infectat cu virusul chinezesc, şase dintre aceştia au decedat în centrul administrat de către Biserica Ortodoxă, prin Asociația Filantropia Ortodoxă.

Totodată, s-au mai infectat şi trei angajaţi ai centrului. Conform directorului DSP, centrul nu a respectat metodologia impusă şi nu a anunţat focarul de infecţie. De asemenea, se pare că beneficiarii nici nu au fost testaţi periodic aşa cum ar fi trebuit.

„La Cușma în acest moment sunt 24 de cazuri, din care trei sunt angajați, restul beneficiari. Din păcate au fost 6 decese până în momentul acesta. A fost primul caz, o îngrijitoare de curățenie care a fost pozitivă acolo. Atunci când s-a făcut ancheta declarația ei a fost că ea n-a fost în ultima săptămână deloc la centru pentru că s-a autoizolat la domiciliu.

Am așteptat să vedem cum evoluează lucrurile. Din păcate cred că a fost și o problemă de comunicare, pentru că ei au chemat ambulanța au mers la spital, au făcut terapie, fără să anunțe absolut nimic.

Mergând la spital nu ne-am dat seama că sunt cei din centrul de la Cușma. După câteva zile ne-am trezit cu 16 cazuri, în urma testării periodice, pe care trebuiau să o facă mult mai repede”, a explicat Anca Andrițoiu, astăzi, la Colegiul Prefectural.

Anca Andritoiu: „Personalul s-a testat, dar pe beneficiari nu i-au testat”

Aceasta a mai subliniat şi faptul că administratorul centrului a fost sancţionat cu suma de 10.000 de lei pentru nerespectarea metodologiei.

„S-a dat amendă de 10.000 de lei, celor care răspund de activitatea de acolo, pentru nerespectarea metodologiei. N-au testat, ei trebuiau să testeze în continuare beneficiarii odată pe lună, personalul la două săptămâni. Personalul s-a testat, dar pe beneficiari nu i-au testat, pentru că spun ei, beneficiarii nu mai vor să fie testați, se opun”, a mai spus directorul DSP.

Cu toate că era vorba despre un centru de persoane vulnerabile, ele nu au primit vaccinul anti-Covid-19, neexistând acordurile necesare. Vaccinaţi au fost doar cei din personal, iar dintre cei şase decedaţi nimeni nu fusese imunizat.