Un număr de 31 de companii din domeniul comercializării masei lemnoase din România, au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei. Valoarea amenzilor este de aproximativ 26,6 milioane de euro. Printre acestea se numără şi trei companii importante din Bistriţa-Năsăud.

Analiza Autorităţii de concurenţă a vizat mai multe licitaţii de fond forestier în perioada 2011-2016. Astfel, în cazul a 45 de firme s-a observat încălcarea regulilor de concurenţă.

„Astfel, companiile își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie primă, politica de achiziție de masă lemnoasă, organizarea internă, precum și strategia comercială de participare la anumite licitații sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masă lemnoasă.

În acest fel, companiile eliminau concurența dintre ele în cadrul licitațiilor pentru a adjudeca masa lemnoasă la cel mai mic preț posibil, de cele mai multe ori, în detrimentul statului care încasa mai puțini bani” precizează Consiliul Concurenței în document.

Consiliul Concurenţei a dat amenzi notabile pentru trei firme din Bistriţa

Printre cele 31 de companii amendate, trei firme din Bistriţa-Năsăud sunt jucători importanţi în domeniu, precum Frasinul SRL. Aceasta este deţinută de către Traian Larionesi. Valoarea amenzii este de 3.025.956,89 lei, reprezentând aproximativ 620.000 euro.

A doua firmă amendată este cea deţinută de către Virginia Fărcaş, fiica omului de afaceri Emil Iugan, respectiv, Silvana International Prod SRL. Aceasta a fost amendată cu 442.898,90 lei, adică circa 91.000 de euro.

Cu privire la cea de-a treia firmă, Forest Land SRL, aceasta a primit o amendă de, 134.052,06 lei (aproximativ 27.500 euro).

Şi-au recunoscut vina

Încălcarea legii concurenţei a fost recunoscută atât de Forest Land SRL, cât şi de către Silvania International Prod SRL împreună cu alte 11 companii amendate de Consiliul Concurenţei. Astfel, acestea au beneficiat de reducerea amenzilor respective.

„De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a derulat mai multe anchete sectoriale și analize pe piaţa lemului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei, care au şi fost preluate în reglementările din domeniu.

Astfel, autoritatea de concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii.

(…) În același timp, a mai recomandat eliminarea condiţiei atestării sau să se permită participarea la licitaţiile organizate de administratorii de păduri proprietate publică,

În ceea ce privește modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de către Romsilva, autoritatea de concurență consideră că trebuie să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne clare.

Totodată, pentru intensificarea combaterii tăierilor ilegale, autoritatea de concurență a recomandat Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, întocmirea cadastrului fondului forestier„ a mai precizat Consiliul Concurenței  în document.