Legea pivind alăptatul în public care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în public, a fost adoptată de Camera Deputaților cu majoritate de voturi.

Cea mai mare amendă ajunge la 2000 de lei, se arată în proiectul de lege.

Iată ce nu este permis, dacă vezi o femeie alăptând în public

Conform noii legi, următoarele fapte constituie contravenții și vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 100 și 2.000 de lei:

  • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni;
  • interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni;
  • refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Cine a inițiat proiectul de lege al alăptatului în public

Alina Gorghiu,senator PNL, este cea care a inițiat acest proiect de lege. Nu a ezitat să scrie pe Facebook ce presupune pentru mame această lege.

Proiectul de lege pe care l-am semnat și pe care l-am susținut, fiind #mamădedoi, privind alăptarea în spații publice a fost adoptat azi de Camera Deputaților, forul decizional.
Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.
Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pana la 2.000 de lei.
Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate.
Numai prin #legisănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială”, a scris Alina Gorghiu, senator PNL.

sursă foto; qbebe.ro