Acelaşi titlu, de cetățean al județului Maramureș, a fost atribuit post mortem şi scriitorului Romulus Rusan, soţul poetei.
„La iniţiativa colegilor mei liberali din cadrul Consiliului Judeţean, am acordat astăzi titlul de cetăţean de onoare doamnei Ana Blandiana, preşedintele Asociaţiei Fundaţia Civică, pentru implicarea în realizarea Memorialului Victimelor de la Sighet. Acelaşi titlu, dar din păcate post mortem, l-am acordat şi domnului Romulus Rusan, care a muncit de asemenea pentru a păstra vie memoria luptei anticomuniste şi ororile unui regim de teroare”, a precizat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, citat de Agerpres.
Maramureș. Memorialul de la Sighet a fost fondat de străini
La fel ca și în cazul Fundației Doina Cornea,Memorialul Victimelor de la Sighet a fost fondat cu ajutorul străinilor, nu al statului român.
„Cele două personalităţi au pus pe harta lumii Sighetu Marmaţiei, reuşind să realizeze, din fonduri private, un proiect absolut extraordinar pentru Maramureş şi pentru România: Memorialul Durerii din Sighet, o instituţie a memoriei, ridicată pe ruinele fostei închisori politice de la Sighet din anii totalitarismului de tip stalinist dintre anii 1950 şi 1955. Memorialul de la Sighet nu este doar un demers pentru păstrarea memoriei, este şi o lecţie continuă de istorie pentru educarea generaţiilor viitoare în spiritul respectului pentru sacrificiile făcute în vremea comunismului”, a precizat Ionel Bogdan.
Ce a însemnat pentru poeta Ana Blandiana lupta împotriva comunismului
Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.
Realizarea Memorial.ului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.
Format din Muzeul de la Sighet şi din Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului, cu sediul în Bucureşti, precum şi organizator al Şcolii de Vară, Memorialul este o instituţie a Memoriei, unică în felul ei prin faptul că este în acelaşi timp institut de cercetare, de muzeografie şi de învăţământ, transmite cunoscuta poetă.