Deși compania are sediul în SUA, este formată aproape în totalitate din germani. Personalul executiv și partenerii de afaceri includ reprezentanți de rang înalt din aparatele de informații din Germania și din lumea afacerilor, inclusiv fostul ministru al Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg; fostul președinte al agenției de informații interne din Germania (Oficiul pentru Protecția Constituției) Hans-Georg Maassen; fostul șef al serviciului de informații externe al Germaniei BND, August Hanning; principalul consultant în management Roland Berger; și moștenitorul miliardar August François von Finck. Cele mai multe dintre aceste cifre păstrează legături strânse cu guvernul de coaliție german și se află în extrema dreaptă a politicii germane.

Documente interne dovedesc costuri de personal inimaginabile la lansarea companiei Augustus Intelligence. Fostului ministru german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, i s-a oferit un salariu de un milion de dolari, scrie cotidianul german Handesblatt.

Cu un capital inițial de 34,5 milioane de dolari, un start-up poate face multe. Poate dezvolta partea de software, poate achiziționa talente, recruta clienți sau chiar angaja ca manageri cu salarii exorbitante foști miniștri și foști CEO. Cazul companiei Augustus Intelligence arată că ultimele două opțiuni menționate nu sunt o garanție a succesului.

Compania, care a fost înființată în anul 2018 și este specializată în inteligență artificială (AI), a ajuns în prim-plan pentru că s-a înconjurat mai mult de personalități politice germane decât de experți în tehnologie. Fondatorul Wolfgang Haupt, un medic cu conexiuni puternice în cercurile conservatoare, a strâns banii cu mari promisiuni de la persoane influente precum fostul ministru federal Karl-Theodor zu Guttenberg și fostul redactor-șef „Bild”, Kai Diekmann.

Philipp Amthor, membrul CDU (Uniunea Creștin-Democrată) al Bundestag, a primit temporar un post de director și acțiuni în companie. Deoarece a devenit cunoscut faptul că Amthor făcea lobby pentru compania Augustus Intelligence, tânărul de 28 de ani a trebuit să renunțe la candidatura sa pentru președinția CDU din Mecklenburg-Pomerania Occidentală.

Aproximativ doi ani mai târziu, multe persoane notabile au dispărut din companie. Cei mai mulți bani au fost direcționați către conducere și către biroul luxos din World Trade Center, New York. Bilanțul este dezolant.

Compania Augustus Intelligence l-a angajat pe Charles- Édouard Bouée, fostul șef al firmei de consultanță Roland Berger, drept „lider al afacerilor” și pe zu Guttenberg ca „președinte executiv”. Ziarul german Handelsblatt a publicat un contract de muncă semnat de Wolfgang Haupt și de Karl-Theodor zu Guttenberg. În consecință, fostul ministru german ar trebui să câștige un salariu anual de bază de un milion de dolari. El lucrează acum, printre altele, drept consultant și activează și ca investitor la Augustus Intelligence.