Andrei Baciu a scris pe pagina sa de Facebook despre noile relaxări ce vor intra în vigoare din 15 mai.

„Ce se schimbă din acest weekend: purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate (stații de autobuz, piețe, târguri); se elimină carantina de noapte; programul magazinelor revine la normal”, a scris Baciu pa Facebook.

De asemenea, secretarul de stat a mai explicat și ce măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie.

„Nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane.Dacă vin doar persoane vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți.

În sălile de sport se aplică aceeași regulă: numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci numărul poate să crească”, a mai scris Baciu.

Măsuri de relaxare din 15 mai

Totodată, autoritățile vor crește numărul relaxărilor în funcție de numărul de persoane vaccinate anti-COVID.

„Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită, însă facem pași importanți spre acest obiectiv. Vă îndemn ca de fiecare dată să fiți responsabili și să vă vaccinați!”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Sănătății.

Joi, 13 mai, Klaus Iohannis a anunțat primele măsuri de relaxare din România. Cea mai așteptată măsură este eliminarea măștii de protecție la exteriror, dar și restricțiile de circulație pe timp de noapte.

Măsurile de relaxare se vor lua în patru etape: 15 mai; 1 iunie; 1 iulie și 1 august.

„Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extrem de importanți. Pe de-o parte, de evoluția pandemiei și evident de măsurat prin rata de incidență și gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm”, a precizat președintele României într-o conferință de presă.