Cod Galben de Ceață, anunță ANM

Temperaturile, chiar dacă sunt relativ ridicate pentru această perioadă peste tot în țară, nu favorizează neapărat ceilalți factori ai unei zile luminoase și plăcute. Meteorologii au făcut avertizări nowcasting Cod galben de ceață, care vizează în orele următoare cinci judeţe din zona Transilvaniei.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în 6 decembrie până la ora 12:00, și foarte probabil și în zilele următoare în orele dimineții, în judeţele Alba (zona joasă), Covasna (localităţile: Baraolt, Întorsura Buzăului, Zagon, Sita Buzăului, Brăduţ, Băţani, Barcani, Belin şi Aita Mare), Braşov (zona joasă), Mureş (zona joasă) şi Harghita (zona joasă), se va semnala ceaţă, fenomen ce va determina reducerea vizibilităţii sub 200 de metri. Fenomenul se estimează că se va manifesta în intervalul 6-9 ianuarie 2021 și în județele Cluj, Bistrița, Bihor și Timiș.

Atenționare Meteorologică ANM pentru intervalul 06 – 09 ianuarie 2021

Azi la orele 10.30, ANM a făcut o nouă informare meteorologică pentru intervalul de 6 ianuarie, orele 14 – 9 ianuarie, orele 10.00. În acest interval vor fi predomina precipitațiile în cea mai mare parte a țării, iar îndeosebi în sud-vest, precum și în zonele montane și submontane, acestea vor putea atinge și chiar depăși 25…35 l/mp.

Precipitațiile în noaptea de 8/9 ianuarie 2021 vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, cu precădere în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei, în Transilvania și unele județe din Moldova. În schimb, la munte pe tot parcursul acestui interval, temporar va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, exceptând după-amiaza și seara zilei de miercuri (06 ianuarie), când la altitudini mai mici de 1400 m, precipitațiile vor fi mixte și vor favoriza depunerile de polei.

Informarea ANM mai precizează că vântul va avea intensificări cu precădere în zonele montane, iar local și temporar și în celelalte regiuni, în general, cu viteze de 40 – 60 km/h.

Comunicatul ANM mai cuprinde și o atenționare meteorologică de tip Cod Galben în intervalul 06 ianuarie, orele 18.00 – 07 ianuarie, orele 10.00 pentru ninsori însemnate cantitativ și intensificări ae vântului în Munții Banatului și în Carpații Meridionali. În județele care se găsesc pe suprafața acestor lanțuri muntoase se va depune un nou strat de zăpadă și vântul va atinge la rafală peste 70-80 km/h, iar vizibilitatea va scădea semnificativ.