La peste 1.800 de metri altitudine în munții Făgăraș, județul Sibiul, la Bâlea Lac, se înregistrează risc mare de avalanșe.

Stratul zăpezii a ajuns la 204 centimetri, informează meteorologii, fiind cel mai mare din tot județul. Sursa citată mai menționează că  există un risc mare de producere de avalanșă  în munții Parâng-Șureanu la altitudine de peste 1.800 de metri, unde zăpada va fi viscolită și va continua să ningă în toată zona montană.

Recomandări pentru turiști

Salvamont recomandă turiștilor să nu se aventureze în zone neamenajate, să rămână pe pârtiile de schi.

Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă. Avalanșele pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici.

Turiștii care ajung în zonele montane din munții Fărăgăraș și munții Parâng-Șureanu sunt rugați să se informeze la punctele Salvamont despre starea traseelor înainte de a pleca pe munte.

Specialiștii informează că stratul de zăpadă este instabil, iar precipitațiile vor fi abundentene, conform Administrației Naționale de Meteorologie. În munții Parâng-Șureanu, toată partea superioară a actualului strat este instabil.

Declanșarea avalanșelor

Conform meteoromania.ro, declanșarea avalanșelor poate fi probabilă printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate. Meteorologii avertizează că sunt așteptate, în marea majoritate a cazurilor, declanșări spontane de avalanșe de dimensiuni medii, dar și mari.

Potrivit ANM, la munte, pe creste, zăpada va fi viscolită și va continua să ningă în toată zona montană. De asemenea, vremea se va răci considerabil. Vremea o să devină geroasă, iar temperaturile minime vor atinge până la -12 grade Celsius.  Vântul va spulbera zăpada depusă în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curburã.

Cel mai grav accident de avalanşă din România

Pe 17 aprilie 1977, datorită schiorilor ce au produs o fisură în placa de la suprafață, care a alunecat peste stratul înghețat și a declanșat avalanșa, 23 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 16 erau copii de la Liceul german ,,Brukenthal” din Sibiu.