Conform unui comunicat al Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe Facebook. noua versiune a aplicaţiei Inspectorul Pădurii, SUMAL 2.0, va fi disponibilă pentru descărcare începând de astăzi.

Potrivit comunicatului, varianta veche a aplicaţiei, a încetat să fie funcţională în momentul în care a fost lansată varianta SUMAL 2.0.

„În prezent, echipa de dezvoltare lucrează împreună cu specialiştii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor la armonizarea modului de prezentare a datelor la momentul interogării automate a SUMAL 2.0, precum şi la testarea efectivă a aplicaţiei. Data lansării efective depinde de finalizarea procesului de testare, dar nu mai târziu de 10 februarie”, precizează Ministerul Mediului.

Sistemul SUMAL are în prezent 30.000 de utilizatori

Cu toate că va fi operaţional, pentru a putea să ofere rezultate, va fi necesară instalarea aplicaţiei pe terminalele noi care să suporte variante noi de Android şi iOS.

Conform anumitor surse din Romsilva, acestea au susţinut pentru România24.ro faptul că marea majoritatea pădurarilor care dispun de telefoane Android vor trebui să primească telefoane că să poată suporta cel puţin Android 8, deoarece aplicaţia nu poate funcţiona cu un sistem de operare mai vechi.

”Asta înseamnă o investiție de vreo 2 milioane de lei, plus alte costuri de instruire a personalului ”, a precizat oficialul Romsilva.

Pe de altă parte, ministrul mediului spune că:

„Sistemul este funcţional, sistemul este utilizat în momentul de faţă de peste 30.000 de utilizatori. Sunt peste 3.000 de utilizatori care provin din rândul Poliţiei, Jandarmeriei, Garda Forestieră are acces imediat, din prima zi de funcţionare la toate datele şi toate informaţiile din baza de date.

În prima zi am anunţat că Inspectorul Pădurii, acel sistem informatic prin care publicul, cetăţenii au acces la informaţiile din SUMAL 2 o să fie lansat pe 10 februarie. Acest lucru se va întâmpla”, a afirmat el.

Potrivit lui Tanczos, chiar dacă sistemul informativ este operaţional, acesta poate fi îmbunătăţit, iar cei 3.000 de poliţişti şi jandarmi dispun de informaţii în timp real cu privire la fiecare transport de lemne.

„Niciun transport de masă lemnoasă nu se desfăşoară în mod legal fără acest sistem SUMAL 2.0 astăzi în România. Eu mi-am asumat această decizie de a lansa SUMAL 2.0 pe data de 30 ianuarie, aşa cum s-a prevăzut într-un act normativ şi a fost decizia mea de a nu amâna nici măcar o zi lansarea SUMAL 2.0, şi cu siguranţă mâine o să intre în funcţiune şi Inspectorul Pădurii.