Aplicația este unică în țară. Proiectul implementat în toamnă facilitează schimbul de informaţii între medicii de familie şi specialiştii Spitalului de boli Infecţioase „Victor Babeş”. Acesta ajută ca pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, cu forme uşoare sau medii, să fie monitorizaţi şi trataţi la domiciliu.

„OMS are un proiect care evaluează mai multe proiecte inovatoare în combaterea pandemiei. Ne-au contactat, au cerut mai multe informaţii. (…). Aplicaţia Timişoarei este în evaluare la OMS pentru a fi dată ca exemplu de bună practică în pandemie. Îi mulţumesc domnului doctor Virgil Musta şi medicilor de familie pentru colaborare”, a spus Dominic Fritz, în conferinţa de presă.

Aplicaţia a fost gândită pentru situații grave

Şeful Secţiei de Boli infecţioase a Spitalului „Victor Babeş” Timișoara, dr. Virgil Musta, spunea la lansarea proiectului că acesta a fost gândit atât pentru situaţia în care sistemul de sănătate va fi copleşit de un număr mare de infectaţi cu SARS-CoV-2, cât şi pentru pacienţii care refuză internarea.

„Este un proiect unic în ţară. Toţi pacienţii care se prezintă pentru evaluare la Spitalul ‘Victor Babeş’ sunt introduşi pe această platformă, indiferent dacă ei necesită sau nu spitalizare. În momentul în care avem o investigaţie legată de un pacient, este introdusă în platforma care poate stabili dacă este o formă uşoară, medie sau severă. Formele severe sunt reţinute în spital, dar avem foarte mulţi pacienţi chiar cu forme medii, care nu vor să se interneze. Aceştia beneficiază de sprijin din partea comunităţii (medicii de familie, n.r.) pentru că la un moment dat, unii dintre aceştia necesită oxigen. Medicii de familie trebuie să-i monitorizeze, să vadă acel moment, pentru că dacă se pierde acel moment, pacienţii vor veni decompensaţi la spital, iar şansele de supravieţuire sunt foarte mici”, a explicat dr. Musta.

Aplicaţia este folosită până acum de trei sute de medici de familie. Cu ajutorul ei au fost monitorizați și trataţi peste 3.700 de pacienţi.