Preşedintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, a declarat:

„Suntem încântaţi că acţiunile prompte şi soluţiile viabile luate de instituţie pe parcursul anului trecut au fost recunoscute şi apreciate. Am fost nevoiţi să răspundem unei provocări fără precedent, iar rezultatele obţinute nu pot decât să ne bucure şi să ne ofere certitudinea unei solide capacităţi instituţionale.”

Încă din luna martie a anului trecut, odată cu instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, preşedintele CJ Cluj a emis o serie de dispoziţii prin care s-au dispus măsuri concrete de reducere a riscului răspândirii pandemiei de COVID-19, precum şi măsuri de protecţie a angajaţilor şi a publicului care are contact cu funcţionarii publici.

Exemplul pozitiv al Consiliului Județean Cluj a fost preluat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici și inclus în „Ghidul de bune practici” pentru gestionarea situațiilor de criză în pandemie, document menit să inspire instituțiile publice și private din țara noastră în efortul de gestionare și combatere a unei crize sanitare.

În vederea gestionării optime a situației epidemice din județul Cluj, aleșii județului a alocat sume importante de bani din buget în vederea achiziționării a numeroase echipamente de protecție, dezinfectanți și aparatură medicală destinată combaterii infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, în cursul anului trecut, Consiliul Județean Cluj a reușit să depună și să câștige două proiecte europene, în valoare totală de peste 27 de milioane de lei, care au prevăzut achiziționarea a circa 500 de aparate medicale și peste 350.000 de echipamente de protecție destinate gestionării crizei sanitare.

Anul acesta Consiliul Județean Cluj a achiziționat două echipamente medicale de înaltă tehnologie care au fost deja livrate și instalate în cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca. Este vorba despre un ureteroscop flexibil și un ecobiometru.

Valoarea noilor dotări de care beneficiază instituția sanitară aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale este de cca. 300.000 de lei, bani special alocați din bugetul propriu al forului administrativ județean.

Ecobiometrul sau ecograful ocular este utilizat în evaluarea acuității vizuale și a cataractei, iar ureteroscopul flexibil permite utilizarea turnului de endourologie pentru litotriția (spargerea) calculilor. Ureteroscopia flexibilă este o metodă eficace de diagnostic și tratament a patologiei căii urinare superioare – litiaza renală, tumori uroteliale înalte, malformații, stricturi ureterale, care permite accesul prin căile anatomice, prin orificiile naturale, către rinichi, uretere și leziunile legate de acestea. Prin energia laser se realizează o fragmentare și o extragere eficientă a segmentelor, fără a produce plăgile specifice chirurgiei deschise.